Pasji život (1985)

Mitt Liv Som Hund / My Life as a Dog (Originalni naziv)

komedija drama

Nakon što majka mu teško oboli dvanaestogodišnji Ingemar odlazi živjeti kod ujaka

 
Režija: Lasse Hallström
Scenarij: Lasse Hallström, Reidar Jönsson
Uloge: Anton Glanzelius, Tomas von Brömssen, Anki Lidén, Melinda Kinnaman

Filmografija

Međunarodno priznat i već svrstan među klasike, „Pasji život“ priča je o Ingemaru, adolescentu s bolesnom majkom, bez oca i sa psom Sickanom. Stvari se promijene nakon što Ingemarova majka završi u bolnici, a njega pošalju ujaku i prisile da napusti psa... Pasji život“ („Mitt Liv Som Hund“) temelji se na autobiografskom romanu Reidara Jonssona.

1959. godine u Švedskoj mladi Ingemar (Anton Glanzelius) živi s nasmrt bolesnom majkom i pakosnim starijim bratom. Prihvaća sve udarce koje mu život zadaje uspoređujući se s onima kojima je još gore – kao na primjer s Lajkom, ruskim svemirskim psom kojeg su raketom poslali u smrt, a da ga nitko ništa nije pitao. Kako se majčino zdravlje pogoršava, Ingemar se sve više poistovjećuje s Lajkom te se povremeno spušta na sve četiri i laje na mjesec. Nakon što majci savjetuju mir i tišinu dalje od djece, Ingemara pošalju da živi kod strica i strine koji se pokažu kao vrlo dragi ljudi.

Prvi put Ingemar je okružen rođacima i školskim kolegama koji ne predstavljaju nikakvu prijetnju i kojima se on uistinu svidi. Ingemar ondje čak proživljava i seksualno buđenje. Nakon majčine smrti, više ne racionalizira svoju nesreću uspoređujući se s onima manje sretnima. Odsad može prizvati lijepe uspomene svog ljeta daleko od kuće da budu uz njega u teškim vremenima.


Komentari (0)

Foto