Goli u sedlu (1969)

EASY RIDER (Originalni naziv)

drama kriminalistički avantura

Dvojica slobodoumnih hipija na motociklima kreću na uzbudljivo putovanje Amerikom

 
Režija: Dennis Hopper
Scenarij: Terry Southern, Peter Fonda, Dennis Hopper
Uloge: Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson, Karen Black, Tony Basil, ...

Filmografija

"Goli u sedlu" je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih američkih filmova snimljenih na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine. Osim što je presudno utjecao na estetiku podžanra "filma ceste2, film koji su zajednički realizirali Peter Fonda (scenarist, glumac i producent) i Dennis Hopper (scenarist, glumac i redatelj) označio je prekretnicu u produkcijskom smislu, pokazavši da niskobudžetno i nezavisno producirano ostvarenje može postati blockbuster.

SAD, 1960-ih. Dvojica hipija, Wyatt "Kapetan Amerika" (P. Fonda) i Billy (D. Hopper), prokrijumčare drogu iz Meksika u Los Angeles. Novcem zarađenim od prodaje odluče putovati Amerikom na motociklima i posjetiti New Orleans. Krstareći američkim cestama, Billy i Kapetan Amerika susreću brojne životopisne karaktere. Stoper kojega putem pokupe (L. Askew) odvede ih u hipi komunu i na rastanku im pokloni LSD. Potom nakratko završe u zatvoru u kojem upoznaju razočaranog pravnika Georgea Hansona (J. Nicholson) koji će im se pridružiti na putovanju. Okolina nenavikla na slobodoumne hipije neprekidno im pravi probleme...
"Goli u sedlu" je ključni filmski prikaz hipijevske subkulture. Osim Fonde i Hoppera nezaboravnu ulogu u "Golima u sedlu" ostvario je i tada mladi i slabo poznati Jack Nicholson (Kineska četvrt, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Bolje ne može) koji će kasnije postati jedan od vodećih američkih glumaca. Film "Goli u sedlu" može se pohvaliti iznimno atraktivnim soundtrackom koji uključuje pjesme nekih od najvažnijih rock izvođača s kraja šezdesetih (Jimi Hendrix Experience, The Band, Steppenwolf).

Komentari (2)

Foto