Strast (1982)

Passion (Originalni naziv)

komedija drama

Film Jean-Luca Godarda u kojem istražuje prirodu posla, ljubavi i snimanja filma

 
Režija: Jean-Luc Godard
Scenarij: Jean-Luc Godard
Uloge: Isabelle Huppert, Hana Schygulla, Michel Piccoli, Jerzy Ra-dziwilowicz, ...

Filmografija

Film je 1982. uvršten u službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu gdje je nagrađen za najbolju fotografiju (Raoul Coutard). Nominiran je i za tri Cesara (najbolji film, najbolja režija, najbolja kamera).

Isabelle (I. Huppert) je radnica u tvornici nedaleko koje poljski redatelj Jerzy (J. Radziwilowicz) snima TV film. Jerzy odnedavno živi u Francuskoj nakon što je emigrirao iz domovine u kojoj je zavladao još represivniji komunistički režim. Ekipa je smještena u hotelu čija je vlasnica Hanna (H. Schygulla), trenutačno u vezi s Michelom (M. Piccoli). Jerzy je nezadovoljan uvjetima u kojima radi, jer njegove zamisli o filmu ne nailaze na razumijevanje producenata, željnih klasične priče i zapleta, a ne redateljevih artističkih ekstravagancija. Jerzy s glumcima uprizoruje platna slavnih slikara i ne pomišlja odustati od svojih umjetničkih vizija. Odnosi u ekipi dodatno će se zakomplicirati kada se redatelj nađe između dvije žene - beskrupulozne Hanne i proleterke Isabelle...

"Strast" je prije svega mozaik stvaralačkih komponenata u kojem ravnopravan tretman imaju pozicioniranje glavnih likova i neprestano redateljevo poigravanje sa zvukom, svjetlom i kadriranjem. Nastojeći što odlučnije izbrisati granice između svog filma i filma o kojem je u priči riječ, Godard je likove u filmu nazvao imenima glumaca. U Godardovoj međunarodnoj ekipi Isabelle Hupert (La Pianiste) glumi otpuštenu radnicu Isabelle, Hanna Schygulla (Die Ehe der Maria Braun) vlasnicu hotela Hannu, Michel Piccoli (Salto nel vuoto) njezinog partnera Michela, a Jerzy Radziwilowicz (Czlowiek z zeleza) redatelja Jerzyja.


Komentari (0)

Foto