Svijet je velik i spas je iza ugla (2008)

SVETAT E GOLYAM I SPASENIE DEBNE OTVSYAKADE / THE WORLD IS BIG AND SALVATION LURKS AROUND THE CORNER (Originalni naziv)

drama

U pokušaju da izliječi unuka od amnezije, njegov djed organizira duhovno putovanje

 
Režija: Stephan Komandarev
Scenarij: Yurii Dachev, Stephan Komandarev
Uloge: Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, ...

Filmografija

"Svijet je velik i spas je iza ugla“ temelji se na uspješnici Ilije Trojanowa. To je priča o Alexu koji uz pomoć svoga karizmatičnog djeda Bai Dana kreće na putovanje biciklom za dva vozača i s trik-trakom u potrazi za svojim pravim JA.

Osamdesetih godina Alexova obitelj pod političkim pritiskom odlazi iz malog idiličnog provincijskog grada u Bugarskoj te emigrira u Njemačku. 25 godina kasnije Alex doživljava tešku prometnu nesreću u kojoj mu poginu roditelji, a Alex nakon nesreće pati od opće amnezije. Njegov djed Bai Dan odlazi ga posjetiti u Njemačku no Alex ga ne prepoznaje. Bai Dan je strastveni igrač i veliki majstor backgammona te počne učiti unuka drevnu igru. Backgammon diže Alexa iz apatije no kako mu se pamćenje i dalje ne vraća, djed Bai Dan uspije unuka izvući iz bolnice te njih dvojica kreću na putovanje biciklima iz Njemačke, kroz mjesta i pejzaše njihove obiteljske prošlosti, prema Bugarskoj...
Drugi igrani film bugarskog redatelja Stephena Komandareva temelji se na autobiografskom romanu istaknutog, suvremenog njemačkog pisca bugarskih korijena Ilije Trojanowa. To je presjek tranzicijskih događanja na području jugoistočne Europe i Balkana, sentimentalni vremeplov kroz 20. stoljeće na tandem biciklu, u današnje vrijeme rijetko viđenom prijevoznom sredstvu. Film je osvojio niz nagrada na međunarodnim filmskim festivalima (Bergen, Sofija, Varšava, Zürich) a u naslovnim ulogama nastupaju M. Manojlović u ulozi karizmatičnog djeda i mlada njemačka glumačka zvijezda u usponu C. Ljubek, inače sin hrvatskih emigranata.

Komentari (0)

Foto