Najveća predstava na svijetu (1952)

THE GREATEST SHOW ON EARTH (Originalni naziv)

drama obiteljski romantika

Priča o suparništvu dvoje artista i složenom odnosu vlasnika cirkusa i njegovih suradnika

 
Režija: Cecil B. DeMille
Scenarij: Barre Lyndon, Fredric M. Frank, Theodore St. John
Uloge: Charlton Heston, Betty Hutton, Cornel Wilde, Dorothy Lamour, James Stewart...

Filmografija

"Najveća predstava na svijetu" sjajan je spektakl glasovitoga redatelja Cecila B. de Millea (Deset Zapovijedi, Kleopatra), uzbudljiv film pun raskošnih scena, blještavih kostima, pjesme i plesa. Uz zoran prikaz, gotovo dokumentaristički, cirkuskoga života, film donosi i izvrsnu priču o suparništvu dvoje artista, o složenom odnosu vlasnika cirkusa sa suradnicima, a i o slučaju jednoga od njih koji se, zbog vlastite životne tragedije - ubojstva iz milosrđa - krije među klaunovima.

Ne bi li osigurao unosnu sezonu za svoj cirkus, njegov direktor Brad Braden (C. Heston) angažira trapezista Velikog Sebastiana (C. Wilde) kao glavnu zvijezdu. To jako pogodi Bradovu djevojku Holly (B. Hutton), izvrsnu trapezisticu koja pod svaku cijenu želi biti glavna u točki. Osiguravši im zajednički nastup, Holly i Sebastian stalno će se tijekom izvođenja natjecati ne bi li jedno drugo uspjelo nadmašiti. Iako su u početku suparnici, među njima se razvije osobita veza. Među cirkusantima postoji i Buttons (J. Stewart), simpatični i dobronamjerni klaun koji nikada ne skida šminku s lica. Naime, postoji mogućnost da je on netko tko ne pripada cirkuskom svijetu, već da je nepoznati došljak koji se iz nekih razloga krije...
U filmu glume slavni američki glumci Charlton Heston, Betty Hutton, Cornel Wilde, James Stewart i ostali. Film je 1952. osvojio Oscara za najbolji film i još je uvijek jedan od najskupljih hollywoodskih filmova svih vremena..

Komentari (1)

Foto