Bitka u Apaškome klancu (1952)

The Battle at Apache Pass (Originalni naziv)

vestern

Rekonstrukcija istinitog istoimenog povijesnog događaja iz 1862.

 
Režija: George Sherman
Scenarij: Gerald Drayson Adams
Uloge: Jeff Chandler, John Lund, Beverly Tyler, Bruce Cowling, Susan Cabot, ...

Filmografija

Vrlo dobar vestern profesionalca Georgea Shermana koji je, kada je početkom travnja 1952. premijerno prikazan, bio najgledaniji film u američkim kinima. Scenarij je napisan prema istinitim povijesnim događajima, poznatim u analima s Divljega zapada kao "Afera Bascom" (iz 1861. godine) i "Bitka u Apaškom klancu" (koja se zbila godinu kasnije, 1862.). Ovaj drugi događaj, koji je detaljno rekonstruiran u Shermanovu filmu, poznat je po prvoj upotrebi topništva, malih i ubojitih haubica, protiv Indijanaca, što je izazvalo velik strah jer takvo moćno oružje nikada prije nisu vidjeli.

Početkom šezdesetih godina 19. stoljeća, u vrijeme američkog građanskog rata, na konfederacijskom teritoriju Arizone vlada mir između apaškog plemena Chiricahua i bijele konjice kojom u vojnoj postaji zapovijeda bojnik Jim Colton (J. Lund). Colton je i osobni prijatelj poglavice Cochisea (J. Chandler) i njegove trudne žene Nono (S. Cabot). Cochiseov prvi sin, Mali Jelen (T. Cook), želi se priključiti Geronimu (J. Silverheels) i njegovim ratnicima koji odbijaju prihvatiti Cochiseovo miroljubivo vodstvo. Geronimo napadne skupinu doseljenika i pobije ih, te zarobi lijepu bjelkinju Mary Kearney (B. Tyler). Cochise spasi Mary, protjera Geronima s apaškog teritorija i vrati Mary u vojnu postaju, ispričavši se svom prijatelju bojniku Coltonu zbog nesretnog incidenta i neposluha Geronima. U utvrdu s istoka stiže postrojba s nekoliko haubica, a predvodi je Neil Baylor (B. Cowling), novi savjetnik za indijanska pitanja za teritorij Arizone. S njim dolazi i trgovac Mescal Jack (J. Elam), zloglasan zbog trgovanja alkoholom i oružjem. Njihovim dolaskom počinju problemi za Cochisea i Coltona...
Shermanov film dio je niza vesterna pedesetih koji problematiziraju odnos bijelaca i Indijanaca, s naglaskom na stradanja Indijanaca i nepoštenu politiku vladajućeg bjelačkog vrha. Prvi film toga vala slavna je "Slomljena strijela" (1950) klasika Delmera Davesa, u kojemu Jeff Chandler prvi puta glumi apaškog poglavicu Cochisea. Ta ga je uloga proslavila više od svih drugih i Chandler će je glumiti još dva puta u karijeri: 1952. u ovom Shermanovom filmu i 1954. u vesternu Douglasa Sirka "Taza, Cochiseov sin". Shermanov film ističe i hvali glasoviti francuski redatelj Bertrand Tavernier.

Komentari (3)

Foto