Don je mrtav (1973)

THE DON IS DEAD (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Zbog želje za vlašću i naklonosti žene mafijaški boss pokreće posljednji mafijaški rat

 
Režija: Richard Fleischer
Scenarij: Christopher Trumbo, Marvin H. Albert
Uloge: Anthony Quinn, Frederic Forrest, Robert Forster, Al Lettieri, ...

Filmografija

Nakon velikog uspjeha "Kuma", zaredali su filmovi istog žanra, usredotočeni i fascinirani gangsterskim svijetom i nemilosrdnošću bossova, koji su bez trunke samilosti, pridržavajući se svojih pravila, spremnih učiniti nezamislivo. Godinu dana nakon nastanka prvog dijela "Kuma" snimljen je "Don je mrtav", koji možda nema karizmu svog uzora, no jedan je od onih filmova koji su s vremenom zavrijedili poštovanje gledateljstva. Al Lettieri and Abe Vigoda također su igrali u "Kumu" i njihovo prisustvo, na određeni način, daje "Donu" dodatni kredibilitet.

Otac Tonyja (Frederic Forrest) i Vincea (Al Lettieri) najviše je pozicionirani mafijaški boss. Braća su se pridružila ocu u nezakonitom poslu te uspješno vode lanac preprodaje droge. I dok čekaju isporuku velike količine heroina, upadnu u zamku i posumnjaju da ih je otkucao njihov suradnik Frank (Robert Forester). Uskoro doznaju da je njihov otac, mafijaški don, ubijen. Don Angelo (Anthony Quinn) je zloglasni gangsterski vladar i očigledni izbor za nasljednika mafijaškog sindikata. Izabran je za novog vođu, no Tony i Frank odbijaju njegovo vodstvo. U međuvremenu, Orlando (Charles Cioffi), savjetnik bossa Dona Bernarda (J. Duke Russo), koji je u zatvoru, želi napredovati na kriminalnoj ljestvici pa upozna Frankovu zaručnicu Ruby (Angel Tompkins) s Donom Angelom, na što Frank pobjesni. Uskoro rat između mafijaša započinje, a samo jedan može preživjeti.

Najveća zvijezda filma je legendarni oskarovac Anthony Quinn, no nikako ne smijemo zaboraviti Frederica Forresta i Roberta Forstera, kao braću koji ne prihvaćaju vladavinu novog dona.

 


Komentari (0)

Foto