Kuća za egzorcizam (1974)

LISA E IL DIAVOLO (Originalni naziv)

triler horror fantastika

Zalutavši, turistkinja završi u vili gdje biva uvučena u mračan vrtlog razvrata i zla

 
Režija: Mario Bava, Alfredo Leone
Scenarij: Mario Bava, Alfredo Leone, Alberto Cittini
Uloge: Telly Savalas, Elke Sommer, Alida Valli, Sylva Koscina, Alessio Orano, ...

Filmografija

"Kuća za egzorcizam" intrigantan je i stašan horor jednoga od najpoznatijih talijanskih majstora toga žanra iz sedamdesetih godina, Maria Bave (uz redatelje Daria Argenta i Lucia Fulcija). Film, navodno po preminulom Bavi njegov najdraži uradak, plijeni pažnju, osim jezivim prizorima nalik na one iz "Exorcista", visokom stilizacijom i originalnom bizarnom atmosferom izrazite, nadrealne estetičnosti.

Lisa (E. Sommer) kao turist posjećuje Španjolski grad Toledo i, odvojivši se od svoje grupe, nabasa na uglađenog muškarca Leandra (T. Savalas) koji jako sliči na vraga s freske naslikane na jednom zidu kojega je upravo vidjela. Iznenada se izgubi i, ne mogavši više naći svoju grupu, odluči se skloniti u jednu luksuznu vilu. Našavši se unutra, ona upozna vlasnicu, staru slijepu groficu (A. Valli), njezine sustanare i ustanovi da je Leandro njezin sluga. Iznenada, ljudi u vili počnu bezrazložno umirati, ubija ih nepoznati ubojica...

Nakon što je snimljen, film je nailazio na poteškoće u traženju distributera te je morao biti izmijenjen. Tako je 1975. godine u Sjedinjenim Državama i prikazan, s mnogo izbačenih scena, no i s posebno dodanima zbog prilagodbe američkoj publici. Ova verzija je originalna i donosi potpuni redateljev rukopis. U filmu glume poznati glumci Telly Savalas, Elke Sommer i Alida Valli.


Komentari (0)

Foto