Camilla (1994)

CAMILLA (Originalni naziv)

drama glazba film ceste

Mlada skladateljica u usponu se sprijateljuje sa umirovljenom profesionalnom violinisticom

 
Režija: Deepa Mehta
Scenarij: Ali Jennings, Paul Quarrington
Uloge: Jessica Tandy, Bridget Fonda, Hume Cronyn, Elias Koteas, Maury Chaykin, ...

Filmografija

Podžanr filma ceste uistinu ima brojne inačice. Tako se u drami "Camilla" kanadskog redatelja indijskog podrijetla Deepe Mehte (Fire, Bollywood/Hollywood) na proputovanju američkim i kanadskim prostranstvima zajedno nađu postarija violinistica koja cijeli život provodi u mašti i njezina tri puta mlađa prijateljica koja tek pokušava započeti karijeru skladateljice. Pritom razlika u njihovim godinama samo naglašava zajedničku ljubav prema glazbi i osnovnu poruku filma da za ostvarenje snova doista nikad nije kasno. Osobito ako se živi samo od njih.

Mladi bračni par Freda (B. Fonda) i Vincent Lopez (E. Koteas) žive u Torontu i upravo se spremaju na odmor u SAD. Planirajući provesti neko vrijeme u Georgiji, supružnici zapravo pokušavaju spasiti svoj brak. Naime, Freda nastoji započeti karijeru kao skladateljica, ali je Vincent, uspješni grafički dizajner, neprestance obeshrabruje smatrajući da je riječ o pukoj zanesenosti. Stoga Fredu osobito razveseli kada u Georgiji, gdje je s Vincentom započela odmor, upozna šarmantnu umirovljenicu Camillu Caru (J. Tandy), nekadašnju profesionalnu violinisticu. Dvije se žene, obje očarane glazbom, odmah zbliže, dok Vincent dogovori posao s Camillinim sinom Haroldom (M. Chavkin), producentom jeftinih erotskih filmova. Ohrabrena Camillinim uvjeravanjem da se svakako posveti skladanju, Freda pristane da zajedno s njom otputuje u Toronto gdje se priređuje Brahmsov koncert za violinu...

U glavnim su ulogama ove sentimentalne, ali ne i banalne filmske priče oskarovka Jessica Tandy (1909.-1994.) (Vozeći gospođicu Daisy, Pohane zelene rajčice) u svojoj pretposljednjoj ulozi u životu, te vrlo dobra Bridget Fonda (Samci, Oglas donosi smrt). Njihovo je izvrsno glumačko prožimanje nesumnjivo najbolji segment Mehtina rada, pri čemu im pomaže jedinstvena Brahmsova glazbena kulisa i nadahnut snimateljski rad Guya Dufauxa, posebice na lokacijama Jekyll Islanda u Ge-orgiji.


Komentari (0)

Foto