Harrisonovo cvijeće (2000)

HARRISON'S FLOWERS (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Amerikanka kreće u potragu za suprugom, fotoreprterom koji je nestao tijekom pada Vukovara

 
Režija: Elie Chouraqui
Scenarij: Isabel Ellsen, Elie Chouraqui, Didier Le Pecheur
Uloge: Andie MacDowell, Elias Koteas, Brendan Gleeson, Adrien Brody, ...

Filmografija

Film uvjerljivo dočarava potresne dane pada Vukovara kroz perspektivu Amerikanke u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom. Ratne scene iznimno su realistične, a poneki dokumentarni prizor posve se stopio s ostatkom filma, dodatno pridonijevši prikazu okrutnih ratnih zbivanja.

Harrison Lloyd (D. Strathairn) prekaljeni je fotoreporter koji je odlučio prekinuti karijeru, ogorčen nasiljem koje je zabilježila njegova kamera. Njegov posljednji zadatak vodi ga u Hrvatsku tijekom pada Vukovara, gdje uskoro i nestane. Ne mogavši se pomiriti s navodnom Harrisonovom smrću, njegova supruga Sarah (A. MacDowell) kreće na put prema Vukovaru, a društvo su joj fotoreporteri Yeager (E. Koteas), Kyle (A. Brody) i Marc (B. Gleeson). Zgroženi ratnim zločinima, oni pokušavaju odgovoriti Sarah od opasnog putovanja, no uzalud…
Iako napučen američkim glumačkim zvijezdama, među kojima je i dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu, Adrian Brody (Pijanist), "Harrisonovo cvijeće" je zapravo francuski film okrenut europskoj publici, koji ponovno aktualizira ratne zločine. Andie MacDowell ostvarila je iznimnu ulogu žene koja u potrazi za suprugom zanemaruje djecu i posao, uvjerena kako bez suprugova prestaje i njezin život.

Komentari (14)

Foto