Svijet je poludio (1963)

It's a Mad Mad Mad Mad World (Originalni naziv)

komedija kriminalistički avantura

Grupica likova krene u furioznu potragu za blagom koje im je otkrio pljačkaš na samrti

 
Režija: Stanley Kramer
Scenarij: William Rose, Tania Rose
Uloge: Spencer Tracy, Sid Caesar, Milton Berle, Ethel Merman, Jonathan Winters, ...

Filmografija

Kramerov film "Svijet je poludio" je pravi vatromet filmske zabave i trijumf hollywoodskog poimanja vrhunskog kinonaslova. Izvrsno režirane scene potjere s nizom gegova i kanonadom zvukova, čine ga zadivljujućim filmom.

Prometnica u kalifornijskoj pustopoljini. Bezglavo jureći automobil bivšeg zatvorenika "Smilera" Grogana (J. Durante) pretječe vozila jedno za drugim. Na oštrom zavoju Grogan izgubi nadzor nad automobilom i sunovrati se u provaliju. Vozači i putnici koji su se našli u blizini prometne nezgode odmah pohitaju pomoći nesretnom čovjeku, ali je on već na samrti. Smogavši ono malo snage koliko mu je preostalo do kraja života, Grogan ljudima oko sebe otkrije nevjerojatnu priču.

Naime, prije petnaest godina opljačkao je banku i plijen pred policijom sakrio u parku u Santa Rositi ispod "duplog V". Izašavši tek nedavno iz zatvora krenuo je iskopati ukradenih 350.000 dolara, međutim, nije imao sreće. Zaprepašteni prolaznici, među kojima su Russell (M. Berle), Melville (S. Caeser), Benjy (B. Hackett), Ding (M. Rooney) te Sylvester (D. Shawn), odluče zataškati policiji ono što su čuli, pa se, ne mogavši se među sobom dogovoriti o podjeli novca, upuste u furioznu potragu za blagom. Policija vjeruje da im je Grogan ipak otkrio gdje je novac te ih na čelu s kapetanom Culpeperom (S. Tra-cy) počne slijediti...

Komičarska ekipa iz snova, proračun od gotovo deset milijuna dolara, šest nominacija za Oscara, kinematografske inovacije, stotine statista i nebrojeno mnogo vozila na tlu i u zraku, bilanca je ove spektakularne komedije. Iako je Kramer ostao najpoznatiji po svojim dramama (Naslijedi vjetar, Suđenje u Nurnbergu, Pogodi tko dolazi na večeru), ovaj mu je izlet u slap-stick komedije, u produkcijskom smislu, najzahtjevniji projekt karijere.


Komentari (1)

Foto