Živjeti od ljubavi (1973)

Živjeti od ljubavi (Originalni naziv)

melodrama

Problemi bračnog para, dvoje studenta započinju kada suprug ostane bez novčane potpore

 
Režija: Krešo Golik
Scenarij: Krešo Golik
Uloge: Vlasta Knezović, Rade Šerbedžija, Boris Dvornik, Franjo Majetić, ...

Filmografija

Iako u osnovi melodramskog žanra, u filmu se krije suptilna društvena kritika o nefunkcioniranju društvene zajednice. Svojom realističnošću film jasno ocrtava društveni ambijent, ali i individualne psihe likova.

Studenti, bračni par, Davor i Minja suočavaju se s prvim problemima kad Davor ostane bez novčane potpore za nastavak studija. Kako bi pomogla Davoru da završi studij, Minja prekine svoj i zaposli se kao nastavnica u osnovnoj školi u selu Crna Lokva. Tamo stanuje kod Ane, koja živi sama s djecom, dok joj muž, gastarbajter već tri godine radi u Njemačkoj. Minji je ugodno pod novim krovom, no u školi se suočava sa spletkama kolega, pa mora pristati i na kompromise da bi sačuvala radno mjesto. Istodobno, Davor zapušta studij, nezadovoljan je što ga žena izdržava, a započinje i vezu s nekadašnjom poznanicom Vandom, situiranom gradskom gospođom.

Krešo Golik autor je iznimnih filmskih ostvarenja poput "Tko pjeva, zlo ne misli", "Djevojka i hrast", "Vila Orhideja", te antologijske TV serije "Gruntovčani". Film je snimljen 1973. i iste je godine na festivalu u Puli nagrađen Velikom brončanom arenom, Vlasta Knezović dobila je diplomu za uspješan debi, a Alenka Rančić za epizodnu ulogu, dok je film dobio Nagradu Ilustrovane politike za režiju filma u boji. Na festivalu u Nišu Alenka Rančić dobila je Nagradu za žensku epizodnu ulogu; Vlasta Knezović Povelju te Nagradu publike najpopularnijem glumcu.


Komentari (3)

Foto