Amerikanac (2010)

The American (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Legendarni profesionalni ubojica odluči se povući iz igre

 
Režija: Anton Corbijn
Scenarij: Rowan Joffe
Uloge: George Clooney, Irina Björklund, Lars Hjelm, Johan Leysen, Paolo Bonacelli

Filmografija

Novi film danskog fotografa i redatelja Antona Corbijna, u kojem glavnu ulogu tumači slavni George Clooney, adaptacija je romana "A Very Private Gentleman" kojeg je napisao Martin Booth.

Amerikanac Jack (G. Clooney) odmara se u Švedskoj, u društvu predivne žene. Prilikom šetnje idiličnim zimskim krajolikom u Jacka počne pucati nepoznati muškarac. Jack ga odmah ustrijeli a zatim likvidira i svoju djevojku, te muškarčevog pomoćnika. Nakon toga, u Italiji, Jack se sastane s poslodavcem Pavelom (J. Leysen), koji mu daje ključeve automobila i šalje ga da se sakrije u maleni i predivni grad Castelvecchio, savjetujući mu da ondje ne sklapa nikakva prijateljstva. Međutim, Jack se zbliži s mjesnim svećenikom, Benedettom (P. Bonacelli), a počne posjećivati prostitutku Claru (V. Placido). Pavel ga zove i daje novi posao u koji je uključena atraktivna plaćenica Mathilde (T. Reuten)...

"Amerikanac" je izvrstan i za današnje prilike pomalo neobičan triler, u kojem atmosfera odnosi pobjedu nad dijalozima. Aduti filma su sjajni G. Clooney (Oceanovih 11, Michael Clayton, Oluja svih oluja), u jednoj od njegovih najboljih novijih uloga, stilizirana i nadahnuta režija Antona Corbijna, potpisnika briljantnog biografskog filma o Ianu Curtisu "Kontrola", te predivne lokacije na kojima je film snimljen, koje će uz ekrane privući i one kojima priča nužno ne mora biti simpatična.

"Amerikanac" se može pohvaliti vrlo dobrim kritikama, a oni koji su mu bili najviše skloni uspoređivali su Corbijnov film s remek-djelom J. P. Melvillea "Samura". Osim Melvilleu, Corbijn puno toga estetski duguje i žanru vesterna, što je i sam 'priznao' u filmu, uključivši u nj jedan prizor iz glasovitog epa Sergia Leonea "Bilo jednom na Divljem zapadu".

Komentari (8)

Foto