Od danas do sutra (2003)

A LA PETITE SEMAINE / NICKEL AND DIME (Originalni naziv)

komedija drama

Bivši zatvorenik i kriminalac pokušava promijeniti svoj život

 
Režija: Sam Karmann
Scenarij: Désir Carré, Sam Karmann
Uloge: Gérard Lanvin, Jacques Gamblin, Clovis Cornillac, Jean-Pierre Lazzerini, ...

Filmografija

A la petite semaine solidan je francuski film koji prati priču bivšeg zatvorenika koji odluči promijeniti svoj život, odnosno prestati se baviti kriminalom. Takva tema filma nije rijetka; jedan od glavnih likova Hustonove Džungle na asfaltu također sanja o takvome novom životu, no osobitost ovoga filma je u tome što je radnja smještena u milje pariške srednje klase, u današnje doba.

Pedesetogodišnji Jacques (G. Lanvin) pušten je nakon odslužene petogodišnje zatvorske kazne. Njegovo ga društvo očekuje, osobito njegov dugogodišnji prijatelj Francis (J. Gamblin) i mladi Didier (C. Cornillac), sve redom ljudi iz radničke klase, koji provode dane u kafićima Montmartrea. Kreće dogovor za novi posao i iako je Jacques uključen, želi od toga odustati. Francis bi također bio sretniji kao glumac u kazalištu, čime se u posljednje vrijeme bavi, no kako živi s majkom i izlazi s konobaricom Camille (J. Durand), treba mu novca. A sitni lopov Didier već je na pragu da postane ovisnik o kocki, dok njegova žena čeka dijete. Na žalost glavnog kriminalca Marcela, Jacques ustraje u odluci da se prestane baviti ilegalnim poslovima...

Film je režirao Sam Karmann, francuski redatelj i u svojoj zemlji popularni glumac, dok je uz njega scenarij potpisao i jedan od njegovih glavnih glumaca, Désir Carré. Uz odličan portret glavnoga lika (izvrstan Gérard Lanvin), redatelj je vješto ocrtao i sudbine i htijenja drugih glavnih likova, te je uz krimi-priču stvorio i dobru studiju razvoja jednoga prijateljstva.


Komentari (0)

Foto