Podržite svog lokalnog šerifa (1969)

Support your local sheriff! (Originalni naziv)

komedija vestern

Stranac prihvati posao šerifa kako bi doveo u red bezakonje u gradiću kopača zlata

 
Režija: Burt Kennedy
Scenarij: William Bowers
Uloge: James Garner, Joan Hackett, Walter Brennan, Harry Morgan, Jack Elam, ...

Filmografija

Krajem 1960-ih godina klasični je Hollywood bio na zalasku, a tzv. novi Hollywood u izgradnji. Za razliku od novoholivudskih autora koji su stare holivudske žanrove nastojali problematizirati i mijenjati, uključujući i 'najklasičniji' od svih žanrova - vestern, veteran Burt Kennedy (Vatrena karavana) ostao je vjeran starim matricama i snimao klasične vesterne. U ono doba njegovi su filmovi mnogima djelovali staromodno no iz današnje perspektive Kennedyjeva su ostvarenja zabavnija, intrigantnija pa i kvalitetnija od brojnih novoholivudskih naslova.

Stranac Jason McCullough (J. Garner) dolazi u gradić kopača zlata i odmah se susreće s anarhijom: zloglasni revolveraš Joe Danby (B. Dern) hladnokrvno ubije čovjeka u salunu, proglasivši likvidaciju pucanjem u samoobrani. Iako svima govori da je samo na proputovanju u Australiju, vidjevši oglas u kojem se traži novi šerif, McCullough se javlja na natječaj. Gradonačelnik Olly Perkins (H. Morgan) i vijećnici iznenađeni su što se netko javio na oglas, jer u njihovom gradu "niti jedan šerif nije poživio dovoljno dugo da vidi kolika će mu biti plaća". Poduzetni McCullough, međutim, ubrzo počne dovoditi gradić u red, uhiti Danbyja i spremno očekuje napad na zatvor koji pripremaju dvojica Danbyjeve braće i njihov otac (W. Brennan). Usamljenom šerifu jedini je pomagač prisilno regrutirani zamjenik Jake (J. Elam), a vrijeme između raznih obračuna šerif krati druženjem s vrckavom gradonačelnikovom kćeri Prudy (J. Hackett)...

"Podržite svog lokalnog šerifa" je sjajna kombinacija klasičnog vesterna i slapstick komedije, s izvrsnim scenarijem, režijom i glumačkom ekipom. U glavnoj je ulozi J. Garner (Veliki bijeg, Marlowe), dok je legendarni epizodist J. Elam odigrao u ovom filmu jednu od svojih najboljih uloga. Vrijedi istaknuti i višestrukog oskarovca W. Brennana, najpoznatijeg po ulozi Stumpyja u Hawksovu remek-djelu "Rio Bravo". Ista ekipa predvođena Kennedyjem snimila je dvije godine kasnije film "Podrži svog lokalnog revolveraša", u kojem su varirani priča i likovi iz prvoga filma.


Komentari (1)

Foto