Oficir s ružom (1987)

Oficir s ružom (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o ljubavnom tokutu između partizanskog oficira, njegove djevojke i mlade udovice

 
Režija: Dejan Šorak
Scenarij: Dejan Šorak
Uloge: Žarko Laušević, Dragana Mrkić, Ksenija Pajić, Zvonimir Torjanac, ...

Filmografija

"Oficir s ružom" (1987) peti je cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka, koji opisuje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Priča o nepodobnoj ljubavi lijepe dame i partizanskog poručnika u poslijeratnom Zagrebu zapravo je tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu u cilju ostvarivanja jednakosti no upravo tom borbom nejednakosti podcrtava.

Poslijeratni Zagreb, mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret. U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat. Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom. Matilda i Petar ostvaruju vezu no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla.

Ulogu Matilde sjajno je nijansirala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika bivša jugoslavenska zvijezda Žarko Laušević.Film je na pulskom filmskom festivalu 1987. osvojio dvije Zlatne arene, za scenarij Dejan Šorak i za najboljeg glumca Žarko Laušević


Komentari (1)

Foto