Savršeni krug (1997)

Savršeni krug (Originalni naziv)

drama ratni

Za vrijeme rata u Sarajevu sudbina poveže živote pjesnika i dvojice napuštenih dječaka

 
Režija: Ademir Kenović
Scenarij: Abdulah Sidran, Ademir Kenović, Pjer Žalica
Uloge: Mustafa Nadarević, Almedin Leleta, Almir Podgorica, Jasna Diklić, ...

Filmografija

"Savršeni krug" (1997) solidan je i potresan bosanskohercegovački film Ademira Kenovića, bosanskoga redatelja i producenta (Kuduz, Tajni prolaz). Priča je to o prijateljstvu jednoga sarajevskog osobenjaka kojega ratni užas u njegovom gradu spoji s dvojicom napuštenih dječaka, što rezultira neobičnim prijateljstvom.

Opkoljeno Sarajevo u vrijeme rata u Bosni. Grad je opustošen, bombe padaju, a kome se pruži prilika, taj napusti grad. Tako čine žena i kćer Hamze (M. Nadarević), tamošnjeg pjesnika sklonog alkoholu. Ostavši sam, Hamza prihvati da će rat proživjeti kako zna i umije, bez obzira na ishod situacije. Iznenada, on opazi dvojicu nepoznatih dječaka od kojih je jedan gluhonijem, kako se skrivaju u njegovom stanu. Kako nemaju roditelje, a ne znaju gdje im živi rodbina, Hamza ih odluči zadržati kod sebe. Malo po malo, i usprkos sve opasnijim prilikama, on se sprijatelji s dječacima, gotovo kao da su njegova djeca. Kako je vjerojatnost da će rat uskoro prestati vrlo malena, on odluči riskirati i izvesti ih iz opkoljenog grada...

Film, usprkos ponekim scenarističkim propustima uspijeva vjerno dočarati ratne strahote te uvjeriti u bliski odnos deziluzionirana čovjeka s nesretnom djecom. Kao takav, film prenosi antiratnu poruku i uvjerava u dobrotu ljudi, čak i u neljudskim uvjetima. U glavnoj ulozi nastupa odličan glumac Mustafa Nadarević.


Komentari (1)

Foto