Nešto opako ovamo se zaputilo (1983)

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES (Originalni naziv)

drama obiteljski fantastika

Monotoni Greentowna promijenio je dolazak cirkusa u kojem su se dogodili neobični događaji

 
Režija: Jack Clayton
Scenarij: Ray Bradbury
Uloge: Vidal Peterson, Jason Robards, Shawn Carson, Jonathan Pryce, Pam Grier, ...

Filmografija

Naslovljena prema dijelu stiha iz glasovite Shakespearove tragedije Macbeth, hvaljena fantastična horor drama redatelja Jacka Claytona, filmaša koji je za režiju drame "Room at the Top" 1960. osvojio nominaciju za Oscara, izuzetno je uspjela ekranizacija bestseler romana glasovitog književnika Raya Bradburyja . Bradbury je uz Stephena Kinga zasigurno najpoznatiji majstor horora, pisac sklon istraživanju prirode totalitarizma i mračnog naličja naizgled idilične "americane".

Emotivni Will Halloway i danas se sjeća svog djetinjstva, kad je imao 12 godina, i kad su se tog vjetrovitog listopada u njihovom slikovitom gradiću Greentownu zbili zastrašujući događaji. Will (V. Peterson) je bio veseo i znatiželjan dječak, odličan učenik kojim se njegov otac, pomalo ukočeni Charles (J. Robards), izuzetno ponosio.

Slobodno vrijeme provodio je u društvu svog najboljeg prijatelja Jima Nightshadea (S. Carson), sina samohrane majke (D. Ladd), nesretne žene koja je godinama čekala povratak svog supruga. Will i Jim su o svima znali sve. Premda su čuli da je njihova nastavnica, stroga gospođica Foley (M. G. Canfield), nekad bila najljepša djevojka u gradu, u to nikako nisu mogli povjerovati. Također, znali su da snažni Ken Crosetti (R. Davalos) često prepričava svoje nevjerojatne doživljaje s prelijepim djevojkama, kao i da se invalid Ed (J. Stacy), čovjek bez lijeve ruke i noge, s nostalgijom sjeća djetinjstva kad je bio zdrav i razigran klinac.

Tog je listopada, međutim, monotonu svakodnevicu Greentowna poremetio neočekivani dolazak neobičnog cirkusa. Dok su vođa šarene povorke, tajanstveni gospodin Dark (J. Pryce) i njegova pomoćnica Dust Witch (P. Grier), ljude pozivali na nezaboravnu zabavu, Will i Jim su ubrzo na sumještanima zapazili neobične promjene. Nakon što se Crosetti i Ed počnu ponašati kao hipnotizirani, klinci vide kako se obojica tijekom vožnje na vrtuljku pod djelovanjem čarolije gospodina Darka izuzetno pomlađuju i postaju djeca.

 


Komentari (0)

Foto