Tijesna koža (1982)

Tesna koža (Originalni naziv)

komedija

Muke i problemi referneta s malom plaćom nedovoljnom za potrebe njegove obitelji

 
Režija: Milivoje Mića Milošević
Scenarij: Siniša Pavić, Ljiljana Pavić
Uloge: Nikola Simić, Ružica Sokić, Milan Gutović, Lepa Brena

Filmografija

Film Tijesna koža je do sada najgledaniji film u povijest jugoslavenske kinematografije, koji je svojom pojavom 1982 godine oborio sve rekorde.

U kući referenta Mite (Nikola Simić) vlada rasulo, a situacija na poslu nije ništa bolja. U pretrpanom i tijesnom stanu svatko traži kutak za sebe, a Mitina mala plaća je nedovoljna da zadovolji sve obiteljske potrebe i zahtjeve. Najmlađi sin ima problema u škola i sanja o rabljenoj Hondi, stariji sin je vječni apsolvent astronomije, a kći diplomirana pravnica koji bezuspješno traga za poslom. I na poslu je Miti sve gore, pa mu je zarada na listiću sportske prognoze posljednja slamka spasa koja bi mu omogućila da se izvuče iz vlastite kože koja mu postaje sve tjesnija.



Zasigurno jedna od najpopularnijih komedija s prostora bivše Jugoslavije, "Tesna koža", do današnjeg je dana doživjela četiri nastavaka - prvi 1982., drugi 1987., treći i četvrti prikazani su 1988. i 1991. Glavne role u sva četiri dijela pripala su nezamjenjivima Nikoli Simiću i Milanu Gutoviću, kao službeniku Pantiću i direktoru Šojiću, koji "tečno" govori engleski, obožava babe vračare, a omiljena razonoda mu je da se "muva" s tajfunima i stranim ambasadorima te maltretira Pantića, dok mu je životna želja da postane kapetan "na belu lađu". Kao zanimljivost spomenimo da u sva četiri dijela, glumeći sami sebe, gostuju poznati estradni glazbenici onoga i današnjeg vremena.
U prvom dijelu pojavljuje se Lepa Brena, u drugom Rokeri s Moravu i Suzana Perović, u trećem Zorica Marković, a u četvrtom Snežana Babić. Gledatelji srednje generacije bez ikakve sumnje rado će se prisjetiti ove uistinu duhovite franžize, koja ni do današnjih dana nije izgubila na šarmu. Iako pokazuju velike simpatije za luckaste likove - Pantića i Šojića, koje smještaju u smiješne situacije, scenaristi Nikola i Ljiljana Pavić te Milan Živković preko njih se mudro podsmjehuju čitavom društvu, dok nama preostaje samo da im se pridružimo u dobroj zabavi.

Komentari (6)

Foto