Buffalo Soldiers (2001)

Buffalo Soldiers (Originalni naziv)

komedija kriminalistički ratni

Problemi vojnika uhodanog u kiminal u vojnoj bazi započinju dolaskom novog narednika

 
Režija: Gregor Jordan
Scenarij: Robert O'Connor, Gregor Jordan
Uloge: Joaquin Phoenix, Ed Harris, Scott Glenn, Anna Paquin, Elizabeth McGovern

Filmografija

"Buffalo Soldiers", crna komedija o gluposti i nemoralu u američkoj vojsci, djelo je australskog redatelja Gregora Jordana (Two Hands, Ned Kelly) koje je snimio prema scenariju napisanom u suradnji s Norom Maccoby, Ericom Weissom i Gregorom Jordanom. Film je dovršen neposredno poslije newyorškoga 11. rujna, pa je razumljiva suzdržanost kojom su dočekani, no danas, poslije Iraka, ponovno dobivaju mogućnost prihvaćanja.

Braneći u jednoj vojnoj bazi smještenoj u Zapadnoj Njemačkoj "američke vrijednosti" pred "sovjetskom pogibelji", vojnik Ray Elwood (J. Phoenix), ulizujući se svojemu nesposobnom nadređenom, pukovniku Wallaceu Bermanu (E. Harris) i spavajući s njegovom nezadovoljnom ženom (E. McGovern), uspijeva si srediti život o kakvom se i u civilstvu može samo sanjati. Lokalnim švercerima prodaje sve što uspije uzeti u neiscrpnim vojnim skladištima, a svojim kolegama drogu spravljenu u vlastitom laboratoriju. Novac samo pritječe, a gdje ima novca ima i svega ostaloga potrebnog za beskonačno tulumarenje. Sve dok jednoga dana dobri vojak ne sretne lijepu Robyn (A. Paquin), kćer vijetnamskoga veterana, narednika Roberta Leeja (S. Glenn). Berlinski zid upravo pada i hladni rat završava, ali bespoštedni rat između strogoga dočasnika i raspusnoga vojnika tek počinje...
Joaquin Phoenix (Gladijator) kao pokvareni vojnik Elwood i Scott Glenn kao strogi narednik Lee (Silverado, Lov na Crveni oktobar) besprijekorno su odigrali svoje klišeizirane uloge.

Komentari (1)

Foto