Samo jednom se ljubi (1981)

Samo jednom se ljubi (Originalni naziv)

drama

Mladi partizan se neposredno nakon rata nađe u procjepu uklapanja u poslijeratnu stvarnost

 
Režija: Rajko Grlić
Scenarij: Rajko Grlić, Petar Kvesić, Nenad Burcar
Uloge: Miki Manojlović, Vladislava Milosavljević, Zijah Sokolović, Mladen Budiščak...

Filmografija

Tomislav je bivši partizan koji nastavlja borbu i poslije rata kao predani član Titove tajne policije. Upoznaje i zaljubljuje se u balerinu iz buržoazijske obitelji. Njegova romansa sa klasnim neprijateljem i sporo uklapanje u poslijeratnu stvarnost moglo bi zapečatiti njegovu sudbinu.

Po završetku rata mladi partizan Tomislav i njegovi partijski drugovi Vule i Mirko zaduženi su organizirati civilni život u gradiću nedaleko Zagreba. Radi obnove i kulturnog uzdizanja širokih masa iz Zagreba su poslani i kazališni glumci, među kojima i lijepa Beba, balerina buržoaskog podrijetla u koju se Tomislav odmah zaljubi. Iako iz dva različita svijeta, par se ubrzo i vjenča. Stignu im Bebini roditelji, zagrebačka građanska gospoda koja ne kriju gađenje spram novog poretka. Osim Bebinih roditelja i Tomislavovi partijski prijatelji ne skrivaju nezadovoljstvo njegovim izborom koji doživljavaju kao izdaju. Tako se Tomislav kao dobar komunist nađe u procjepu između svog privatnog života i očekivanja partijskih drugova...

Jedan od najcjenjenijih filmova redatelja Rajka Grlića, "Samo jednom se ljubi" (1980), priča je o strasnoj ljubavi mladog komunista i lijepe balerine iz građanske obitelji. Autor kroz žanr melodrame progovara o političkim pitanjima, o nemogućnosti ostvarenja intimnog života zbog represivnog režima te o iskrivljenom moralu. Iskren i dosljedan komunist, Tomislav odjednom se više ne snalazi u poretku za koji se borio. Privatni interesi, korupcija, političke ambicije pojave su koje Tomislav ne prati već ostaje dosljedan onim početnim idealima i upravo je u tome njegov najveći grijeh. Protkan nostalgičnom melodijom istoimenog evergreena Ive Robiće, te snimljen sugestivnom fotografijom Tomislava Pintera za koju je dobio Zlatnu Arenu za kameru 1981., "Samo jednom se ljubi" prikazan je u Cannesu u sekciji Izvjestan pogled (Un Certain Regard), a na festivalu u Valenciji Miki Manojlović osvojio je Gand prix za najbolju mušku ulogu.


Komentari (2)

Foto