Mala livada breza (2003)

La petite prairie aux bouleaux (Originalni naziv)

drama

Potresan i vrlo ozbiljan film o žrtvama holokausta

 
Režija: Marceline Loridan Ivens
Scenarij: Marceline Loridan Ivens, Jeanne Moreau, ...
Uloge: Anouk Aimée, August Diehl, Marilu Marini, Zbigniew Zamachowski, ...

Filmografija

Usredotočujući se isključivo na sadašnjost bez režijskih povrataka u prošlost, film prikazuje intimna stanja glavne junakinje koja se našla na svojemu mučilištu više desetljeća kasnije, svjesna da su njezini problemi davno zaboravljeni, no da se nikada neće moći izbrisati. Film ta teška unutarnja stanja prikazuje dugim kadrovima junakinje u opustošenim prostorijama, golim ledinama i uvođenjem ponekih osoba koje djeluju kao utvare i time potiču simboliku.

Myriam (A. Aimée), francuska Židovka, jedna je od rijetkih koji su preživjeli zatočeništvo u Birkenauu, zloglasnom koncentracijskom logoru iz Drugoga svjetskog rata. Kao već ostarjela žena, ona odluči nakon što na lutriji osvoji putovanje u Krakow, posjetiti ostatke logora Auschwitz ne bi li obnovila tragična sjećanja iz djetinjstva. Na putu upoznat će neke Poljake, među kojima i Židove, ali i jednog mladog Nijemca, s kojima će razmjenjivati svoja iskustva. Sjećanja će joj navirati, no ona će se morati pomiriti s jezivom činjenicom da su se te nesreće dogodile upravo njoj i onima koji su joj bili bliski...

U glavnoj ulozi izvrsna je poznata glumica Anouk Aimée (Slatki život, Jedan čovjek, jedna žena), a uz nju nisu ništa manje sjajni njemački glumac August Diehl i ostali. "La Petite Prairie aux Bouleaux" igrani je prvijenac francuske redateljice i scenaristice Marceline Loridan Ivens.


Komentari (0)

Foto