Vlakom prema jugu (1981)

Vlakom prema jugu (Originalni naziv)

komedija glazba ljubavni

Puknuta vodovodna cijev u stubištu goleme stambene zgrade na neobičan način zbliži stanare

 
Režija: Petar Krelja
Scenarij: Petar Krelja
Uloge: Marina Nemet, Zlatko Vitez, Franjo Majetić, Tanja Kursar, Đurđa Šegedin, ...

Filmografija

Ljubavna komedija s pjevanjem, vodovodom i kućnim savjetom. To bi bila najsažetija karakteristika ovoga filma čija se radnja zbiva u golemoj stambenoj zgradi s osam stubišta.

Pratimo sudbinu mladoga bračnog para, Marine (M. Nemet) i Branka (Z. Vitez), koji s 18-mjesečnim sinom Tomekom privremeno stanuje u zgradi, u iznajmljenom stanu i uskoro treba iseliti. Ali kamo? Branko radi, pomalo zabušava, dolazi s prijateljima kući za radnog vremena na gemišt, Marina tokom dana samuje, šije za susjede i znance i druži se s onima koji prije podne samuju po stubištima: domaćicama i umirovljenicima. To su susjede Biba (T. Kursar) i Goga (Đ. Šegedin). Prva na humoristički način prihvaća činjenicu da je osamljena i da joj manjka ljubavi, pa i seksa. Goga pak svoje probleme utapa u veselom ispijanju dobre šljive u društvu susjeda i ironičnim primjedbama žene koja shvaća da je njezino vrijeme prošlo.

Glavni je na stubištu umirovljenik Biškup (F. Majetić), autoritet, sveznalica i simpatični zabavljač susjeda. Kad je potrebno, vodi sve važne akcije u kući i rješava ih na svoj način. Tako pokušava rješiti problem puknute vodovodne cijevi upravo pred praznike. U "sizovskoj" i administrativnoj birokraciji i dezorganizaciji stanari stubišta pronalaze mogućnost akcije, dolaze u sukob sa stanarima ostalih stubišta, s majstorima, no ta napeta i izvanredna situacija ne zaustavlja veseli život stubišta: svi se posjećuju, pjeva se, pije, zabavlja, ali kroz te vesele trenutke probijaju i svakodnevni životni problemi svakog od njih.


Komentari (1)

Foto