Staza slonova (1954)

ELEPHANT WALK (Originalni naziv)

melodrama avantura

Usamljena mlada žena bogatog vlasnika plantaže čajeva zbližava se sa voditeljem plantaže

 
Režija: William Dieterle
Scenarij: John Lee Mahin, Robert Standish
Uloge: Elizabeth Taylor, Dana Andrews, Peter Finch, Abraham Sofaer, Noel Drayton

Filmografija

Holivudska melodrama s elementima spektakla "Staza slonova" realizirana je u zlatno doba 'tvornice snova', o čemu svjedoče atraktivne lokacije, sjajni glumci i bajkovita priča. Glavni je adut filma predivna i tada još vrlo mlada Elizabeth Taylor (Tko se boji Virginije Woolf?, Div, Kleopatra), danas vjerojatno najveća živuća holivudska diva.

Imućni John Wiley (P. Finch), vlasnik plantaža čaja na Cejlonu, dolazi u Englesku i ženi mladu i prelijepu Ruth (E. Taylor). John odmah odvodi Ruth na Cejlon no njezino oduševljenje suprugom i luksuzom splasne, ubrzo nakon što John pokaže svoju tešku narav. Usamljena u novom svijetu, Ruth se zagleda u voditelja plantaže Dicka Carvera (D. Andrews) koji ne ostaje imun na njezinu ljepotu. Mučnu svakodnevicu dodatno otežava strah od krda slonova, koji su nekoć prolazili putem na kojem je sagrađena Johnova plantaža...
Režiju filma potpisuje ugledni William Dieterle (Portret Jennie) koji se podjednako dobro snašao u melodramatskim dijelovima kao i legendarnom završnom prizoru prodora slonova. Vrijedi napomenuti da je ulogu Elizabeth Taylor izvorno trebala tumačiti također legendarna Vivian Leigh (Zameo ih vjetar), no producenti su je zamijenili Tayloricom zbog njezinog psihičkog stanja, nakon što je snimanje počelo. Legende kažu da se leđa Vivian Leigh naziru u nekim totalima.

Komentari (0)

Foto