Mariken (2000)

MARIKEN (Originalni naziv)

drama obiteljski fantastika

Bajkovita priča o ljekarniku, pustinjaku koji posvoji i odgoji napuštenu malu bebu Mariken

 
Režija: André van Duren
Scenarij: Kim van Kooten, Peter van Gestel
Uloge: Laurien van den Broeck, Jan Decleir, Johanna ter Steege, ...

Filmografija

Ovaj izvrstan film snimljen je prema srednjovjekovnoj nizozemskoj priči i prema romanu Petera van Gestela, a scenarij su napisali van Gestel i Kim van Kooten, koja u filmu glumi Isabellu. Snimljen u bogatoj produkciji, film scenografijom i kostimima dobro dočarava doba u kojemu se priča zbiva, a treba istaknuti izvrsnu režiju te glumačku ekipu, osobito Laurien van den Broeck kao Mariken.

Davno, davno, u srednjem vijeku, i daleko odavde, živio je ljekarnik Archibald (J. Decleir) koji je od raznog bilja spravljao lijekove i napitke. Kad je grofičin liječnik Esculaap (H. Dagelet) dao grofici (J. Ter Steege) Archibaldov napitak, ona ga je natjerala da ga sam kuša. Okus je bio tako grozan da je Esculaap protjerao Archibalda iz grada, a njegovi vojnici razbili su mu sve police i sve posudice koje je imao na svom pultu na gradskom trgu. Ostao je i bez obitelji, otišao je iz grada samo sa svojom kozom. Putem je našao napuštenu bebu kojoj je na košuljici bilo ispisano ime: Mariken. Živio je kao pustinjak i odgajao malu Mariken (L. van den Broeck).

Mariken je rasla uz Archibalda u šumi daleko od ljudi i od grada. Sve što je znala naučila je od njega, a on je mnoge odgovore nalazio u velikoj, šarenoj knjizi koja se zvala Čovječanstvo je farsa. Jednog dana odlutala je dalje od njihovog skloništa…

Film je zapažen i nagrađivan na mnogim svjetskim festivalima filmova za djecu: na kanadskom Sprocketsu osvojio je nagradu mladog žirija, na festivalu Cinekid nagradu dječjeg žirija, na Nizozemskom filmskom festivalu nagradu publike, zatim drugu nagradu na festivalu u Emdenu (Njemačka), nagradu žirija na FIFEM-u (Montreal), te nagradu za posebna postignuća na Čikaškom festivalu dječjeg filma.


Komentari (0)

Foto