Treći čovjek (1949)

THE THIRD MAN (Originalni naziv)

kriminalistički

U poslijeratnom Beču pisac američkih vesterna riješava misterij ubojstva svog prijatelja

 
Režija: Carol Reed
Scenarij: Graham Greene
Uloge: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles, Trevor Howard, Bernard Lee, ...

Filmografija

"Treći čovjek" remek-djelo je britanskog redatelja Carola Reeda (Bjegunac, Berlinska priča, Pali idol, Prognan na otoke), snimljeno prema scenariju glasovitog pisca Grahama Greenea. To je jedan od najboljih europskih film noira, s osebujnom atmosferom poslijeratnog moralnog rasula i beznađa, te romantičnom nesretnom ljubavnom pričom koja relativizira zločin i moralno rasulo svijeta u kojemu protagonisti pokušavaju opstati.

Nakon kraja 2. svjetskog rata razoreni Beč podijeljen je u četiri zone, a svakom vlada jedna od vojnih policija pobjedničkih zemalja - američka, sovjetska, britanska i francuska. U Beč stiže Holly Martins (J. Cotten), američki pisac vestern romana, a pozvao ga je njegov prijatelj Harry Lime (O. Welles), nudeći mu zajednički posao. Holly stiže u kuću gdje je Harry živio u unajmljenom stanu i dozna da je Harry dan prije poginuo - pregazio ga je auto pred tom istom kućom. Šokiran, Holly se nađe na Harryjevu pogrebu, gdje upozna dvojicu britanskih vojnih policajaca, bojnika Callowaya (T. Howard) i ljubitelja Hollyjevih kaubojskih romana, narednika Painea (B. Lee). Callowaya zanima sve o pokojnom Harryju Limeu i on ispituje Hollyja, savjetujući mu na kraju da napusti Beč jer je grad postao opasan. Holly upozna dvojicu Harryjevih prijatelja, barona Kurtza (E. Deutsch) i Popescua (S. Breuer), koji su navodno bili svjedoci Harryjeve pogibije. Također upozna i lijepu glumicu Annu Schmidt (A. Valli) koja je bila u ljubavnoj vezi s Harryjem. Istražujući okolnosti Harryjeve nesretne pogibije, Holly je zbunjen mnogim proturječnostima, a kada je ubijen jedini svjedok nesreće i Harryjeve pogibije, Holly počinje sumnjati da nešto nije u redu...
Lik zločinca Harryja Limea jedan je od najkarizmatičnijih u povijesti filmske umjetnosti, a Orson Welles glumi ga s mnogo šarma i duhovitosti. Posebno je u filmu zapažena glazba Antona Karasa na citri, a tema Harryja Limea jedan je od najslavnijih evergreena u povijesti filmske glazbe. Reedov film osvojio je 1949. Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, te u Americi Oscara za najbolju fotografiju.

Komentari (1)

Foto