Omča za vješanje (1943)

THE OX-BOW INCIDENT (Originalni naziv)

vestern

Tri nevina kauboja nađu se na meti razjarene gomile koja ih želi objesiti zbog ubojstva

 
Režija: William A. Wellman
Scenarij: Lamar Trotti, Walter Van Tilburg Clark
Uloge: Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes, Anthony Quinn, Harry Morgan

Filmografija

Vestern "Omča za vješanje" redatelja Williama A. Wellmana (Žuto nebo, Državni neprijatelj broj 1, Trag pume), utemeljen na glasovitom romanu Waltera Van Tilburga Clarka, klasično je remek-djelo žanra i jedno od najpoznatijih ostvarenja američke kinematografije iz 1940-ih godina.

Nevada, 1885. Kauboji Gil Carver (H. Fonda) i Art Croft (H. Morgan) stižu na konjima u mali grad. Gil je očekivao sresti barsku zabavljačicu u koju je zaljubljen no nje nema i nakon nekoliko pića razočarani kauboj izazove tučnjavu u salunu. Stigne vijest kako su razbojnici ubili mjesnog stočara Larryja Kinkaida i oteli njegovu stoku. Najratoborniji mještani formiraju grupu za linč, koja odluči krenuti u potragu i sama presuditi razbojnicima. Ostarjeli i razumni Arthur Davies (H. Davenport) moli ih da odustanu ili barem pričekaju šerifa, no Kinkaidov prijatelj Farnley (M. Lawrence) i nekadašnji vojnik bojnik Tetley (F. Conroy) raspiruju gomilu. Nakon kratke potrage osvetnici pronalaze i zarobljavaju trojicu ljudi: Donalda Martina (D. Andrews), Juana Martineza (A. Quinn) i Halvu Harveya (F. Ford). Iako zarobljenici tvrde da su nevini, razjarena gomila priprema omče za vješanje...

Poznat po iznimno oštrim filmovima slojevitih karaktera, opore atmosfere i subverzivnog društvenog podteksta, majstor klasičnog narativnog stila Wellman u "Omči za vješanje" prezentira sve najbolje karakteristike vlastite poetike. Njegovi likovi kauboja daleko su kompleksniji no što je to bio slučaj u većini ostalih onodobnih ostvarenja ovoga žanra. Kao u većini Wellmanovih filmova, priroda je i ovdje prikazana prijeteće i sjajno se prožima s karakterima, a osobito je efektan Wellmanov prikaz rulje i njezine želje za osvetom. Inače, redatelj je toliko bio zainteresiran za roman Waltera Van Tilburga Clarka da je na kraju sam otkupio prava za njegovu ekranizaciju.

Trud mu se isplatio jer osim kvalitetom, film se može pohvaliti nominacijom za Oscara u najprestižnijoj kategoriji najboljeg filma. Glavnu ulogu, koju je izvrsno odigrao Henry Fonda (Moja draga Klementina, Plodovi gnjeva, Ljetnikovac na zlatnom jezeru), prije njega odbio je drugi veliki protagonist žanra Gary Cooper.


Komentari (0)

Foto