Mesar (1969)

LE BOUCHER (Originalni naziv)

triler drama

Učiteljica se zbližava s lokalnim mesarom za kojeg počinje sumnjati da krije mračnu tajnu

 
Režija: Claude Chabrol
Scenarij: Claude Chabrol
Uloge: Stéphane Audran, Jean Yanne, Antonio Passalia, William Guerault, ...

Filmografija

"Mesar" je jedan od najpoznatijih kriminalističkih filmova kultnoga francuskoga redatelja Claudea Chabrola (Košute, Nevjerna žena, Cvijet zla). Na tragu Hitchcockovih i Langovih remek-djela, ovo je slojevit film o zlodjelima jednoga psihopata koji je, međutim, tijekom cijeloga filma izrazito dobar prema okolini, osobito prema svojoj najboljoj prijateljici.

Lijepa Parižanka Hélène (S. Audran) dolazi u selo raditi kao učiteljica. Zbližava se s lokalnim mesarom Popaulom (J. Yanne), iako on ne djeluje da bi joj mogao biti prikladno društvo. Ipak, među njima se razvije prisno prijateljstvo u kojemu će oboje ustanoviti da imaju mnogo toga zajedničkoga, poglavito što se tiče ružnih iskustava iz prošlosti. Jednoga dana svi su zgroženi viješću o brutalnom ubojstvu djevojke, što će poprimiti i veće razmjere. Hélène će polako početi sumnjati da se ubojica nalazi u njezinoj blizini...
Paralela potisnutih emocija naizgled hladne junakinje i pritajenog monstruma pojačana je junakinjinim razgovorima s učenicima o praljudima čiji se slike nalaze u obližnjoj spilji, te junakovim sjećanjima na strahote kojih je bio svjedok za vrijeme rata u Indokini. Ova napeta priča razvija se u okružju ljupkog sela i prirode pokrajine Périgord (uz mnoge prizore seoskih rituala), što stvara izrazito realističan dojam djela. Izvrsna Stéphane Audran, tadašnja redateljeva supruga, osvojila je nagradu za glavnu žensku ulogu na festivalu u San Sebastiánu.

Komentari (0)

Foto