Opus gospodina Hollanda (1995)

Mr. Holland's Opus (Originalni naziv)

drama glazba

Glenn Holland skladatelj je opsjednut željom da napiše nezaboravno glazbeno djelo

 
Režija: Stephen Herek
Scenarij: Patrick Sheane Duncan
Uloge: Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas, Olympia Dukakis, William H. Macy

Filmografija

Opus gospodina Hollanda" nastao je u duhu filmova Franka Capre u kojima je priča o životu glavnih likova svojevrstan alkemičarski proces koji dovodi do spoznaje što je u životu najvažnije. Tako i drama Stephena Hereka (101 Dalmatinac), prikazuje život skladatelja koji protiv svoje volje postaje profesor, otkrivajući novi smisao života u podučavanju brojnih učeničkih naraštaja.

Glenn Holland (R. Dreyfuss) skladatelj je koji prihvaća posao srednjoškolskog profesora glazbenog odgoja kako bi sebi i obitelji osigurao egzistenciju. Novopečeni profesor ubrzo otkriva kako taj posao zahtijeva punu pažnju i posvećenost učenicima i da nije nimalo lak. Uz podršku voljene supruge Iris (G. Headly), Holland pokušava nastaviti rad na svojoj glazbi, no realnost školskih obveza nalaže drukčije. Posao s tuđom djecom tako ga zaokuplja da se njegovoj obitelji čini da je zapostavio vlastito dijete koje je gluhonijemo...

Izvrsnu ulogu ostvario je Richard Dreyfuss, a kao zanimljivost treba spomenuti obrnut postupak prikaza starenja profesora Hollanda. Za razliku od filmova u kojima se mlađi glumac maskom pretvara u starijeg, ovdje je Dreyfuss na samom početku filma bio pomlađen šminkom.


Komentari (2)

Foto