Che: Drugi dio (2008)

Che: Part Two (Originalni naziv)

drama ratni povijesni biografski

Ernesto Guevera okuplja skupinu vještih boraca kako bi srušio vlast u Boliviji

 
Režija: Steven Soderbergh
Scenarij: Peter Buchman, Benjamin A. van der Veen
Uloge: Benicio Del Toro, Demián Bichir, Rodrigo Santoro, Catalina Sandino Moreno, ...

Filmografija

Biografski film o legendarnom revolucionaru nastao je na inicijativu glumca B. Del Tora (Privedite osumnjičene, Traffic, Sin City) koji je godinama pedantno istraživao njegov život. Kao redatelj u jednoj je fazi figurirao glasoviti umjetnik Terrence Malick (Drvo života, Božanstveni dan) no projekt je na koncu završio u rukama Stevena Soderbergha. Soderbergh je priči o Ernestu Che Guevari pristupio epski, snimivši četverosatni film, koji je na Canneskom filmskom festivalu prikazan u integralnoj verziji, da bi u kinima uglavnom bio distribuiran u dvodijelnom verziji.

Jedan od najuglednijih suvremenih američkih redatelja Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brokovich, Oceanovih 11) snimio je biografski film o legendarnom revolucionaru Ernestu Che Guevari.

Nakon Castrove pobjede i okončanja Kubanske revolucije, idealist Ernesto 'Che' Guevara nema se namjeru smiriti već želi proširiti revoluciju u druge južnoameričke države. S tom namjerom 1966. dolazi u Boliviju. Ondje u šumama okuplja ljude, no okolnosti revoluciji nisu nimalo naklonjene...

Kritike Soderberghova epa bile su uglavnom vrlo pohvalne, riječ je o impresivnom ostvarenju koje pedantno, slojevito i pripovjedački sigurno rekonstruira važne epizode povijesti 20. stoljeća, nudeći slojevit pogled na lik i djelo glasovitog revolucionara. Briljantna naslovna uloga donijela je B. del Toru nagradu Canneskog filmskog festivala.


Komentari (3)

Foto