Operacija strah (1966)

OPERAZIONE PAURA (Originalni naziv)

horror

Inspektor i doktor otkrivaju kletvu o duhu mrtve djevojke koja ubija ljude

 
Režija: Mario Bava
Scenarij: Roberto Natale, Romano Migliorini
Uloge: Giacomo Rossi-Stuart, Erika Blanc, Fabienne Dali, Piero Lulli, ...

Filmografija

Operazione Paura dojmljiv je i intrigantan film strave jednoga od najvećih talijanskih majstora ovoga žanra, Maria Bave (Lisa e il diavolo, I vampiri, Villa Borghese, Danger: Diabolik). Zanimljiv je to uradak prvenstveno zbog svoje izrazite estetiziranosti, odnosno jake vizualne atraktivnosti (koji spaja nasljeđe ekspresionističkog slikarstva i de Chiricovske anksioznosti, uz jarki kolorit i neobične kutove snimanja), čak dojmljivije od same priče i scenarija.

Negdje u Rumunjskoj, početkom 20. stoljeća, inspektor Kruger (P. Lulli) zamolio je doktora Eswaija (G. Rossi-Stuart) da obducira ženu koja je pronađena mrtva u njezinom rodnom selu. Stigavši u blizinu, kočijaš ostavlja doktora, savjetujući mu da ne ulazi u mjesto, budući da se radi o "mjestu koje je napustio Bog". Tijekom obdukcije Eswai saznaje da se radi o izvjesnoj Monici Schuftan (E. Blanc), djevojci koja se upravo bila vratila u rodno selo, a u njezinu srcu nalaze neobičan predmet. Iznenađen, Kruger odlazi u obližnju vilu da istraži radi li se o kakvoj lokalnoj kletvi. Naime, izgleda da ona postoji i da po njoj duh mrtve djevojke Melisse ubija ljude. Stoga, bit će teško spriječiti tragedije, a ionako se ponovno počnu događati neobične stvari... 

Uz odličnu fotografiju i dojmljivu glazbu, u filmu glume izvrsni glumci Giacomo Rossi-Stuart, Erika Blanc i Piero Lulli.


Komentari (0)

Foto