Tajnica (2002)

Secretary (Originalni naziv)

komedija drama romantika

M.Gyllenhaal se zaposli kao tajnica u odvjetničkoj firmi i postane opsjednuta svojim šefom

 
Režija: Steven Shainberg
Scenarij: Erin Cressida Wilson, Mary Gaitskill
Uloge: Maggie Gyllenhaal, James Spader, Jeremy Davies, Lesley Ann Warren, ...

Filmografija

Nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje ženske uloge, te nagrađena na prestižnom festivalu u Sundanceu, humorna romantična drama redatelja Stevena Shainberga (Udari me) izvrsno je ostvarenje čiji se scenarij temelji na kontroverznoj kratkoj priči Mary Gaitskill. Riječ je o energičnom, zabavnom i iznenađujuće nježnom i romantičnom filmu scenaristice Erin Cresside Wilson (Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, My Lunch with Larry), te koji inteligentno propitkuje moralne regule i konvencije muško-ženskih odnosa.

Mlada Lee Holloway (M. Gyllenhaal) upravo je otpuštena iz psihijatrijske ustanove gdje je bila na liječenju od sklonosti samoranjavanju. Ona je senzibilna djevojka koja na stres, ponajviše uzrokovan narušenim obiteljskim vezama i zategnutim odnosom svoje majke Joan (L. A. Warren) i oca Burta (S. McHattie), reagira povlačenjem u osamu i samoozljeđivanjem. Štoviše, i na svečani dan udaje svoje sestre (A. Locane), Lee čezne za bolničkom sigurnošću i rutinom, upravo iz razloga što je Joan pretjerano brižna i zapravo posesivna majka, a otac Burt slabić sklon alkoholu. U Lee je zaljubljen njezin susjed i vršnjak Peter (J. Davies), dobrodušni no nesigurni i prilično zbunjeni mladić koji djevojku zapravo i ne privlači. U želji za prevladavanjem takvog stanja Lee odluči potražiti posao, a idealnim joj se učini oglas kojim odvjetnik E. Edward Grey (J. Spader) traži tajnicu. Kad ubrzo i postane Greyeva tajnica, Lee i ne sluti da njezin odnos sa šefom neće biti samo strogo poslovan. Naime, i on je osoba neobičnih sklonosti, koja odmjerenim tonom, hladnoćom i distanciranim odnosom prikriva stalnu potrebu za dominacijom i sklonost sadizmu. Lee će se s njim upustiti u bizarni poslovno-ljubavni odnos....

Za razliku od većine suvremenih, osobito tinejdžerskih komedija koje nerijetko odveć vulgarno ismijavaju ljudske nedostatke i slabosti, humor ovog filma temelji se na suosjećanju s ljudskim manama, a s protagonisticom se gledatelj identificira upravo zbog njezine nesavršenosti i nesigurnosti. Redatelj Shainberg svojim drugim redateljskim projektom nudi intrigantan crnohumorni pristup mazohizmu i sadizmu, nimalo pritom ne osuđujući svoje protagoniste. I pouzdani James Spader, za uloge u hit-serijama Pravda za sve i Bostonsko pravo nominiran za Zlatni globus i tri puta ovjenčan nagradom Emmy, baš kao i sjajna Maggie Gyllenhaal, tijekom karijere dva puta nominirana za Zlatni globus, izvrsno utjelovljuju slojevite i kompleksne karaktere. Spaderu su uloge pomaknutih likova postale gotovo zaštitni znak, a ovdje razvija i nadograđuje svoj lik iz kultnog filma Seks, laži i videovrpce S. Soderbergha.

Sugestivan nastup M. Gyllenhaal, čija Lee ni u jednom trenutku ne zapada u patetiku, čini ju pravim glumačkim otkrićem sposobnim za izuzetno visoke glumačke domete. U cjelini, Secretary je hrabra i subverzivna humorna romantična drama čiji će specifični šarm zacijelo iznenaditi ljubitelje srednjostrujaških holivudskih romantičnih komedija. U sporednim ulogama nastupaju znani Jeremy Davies i izvrsna Lesley Ann Warren, za sporednu ulogu u hitu Victor Victoria Blakea Edwardsa 1983. nominirana za Oscara. Dojmljivu filmsku glazbu potpisuje nagrađivani Angelo Badalamenti, čest suradnik Davida Lyncha, a fotografiju cijenjeni Steven Fierberg.


Komentari (3)

Foto