Pat i Mike (1952)

PAT AND MIKE (Originalni naziv)

komedija romantika sport

Svestrana sportašica pristane da je sportski promotor trenira za prestižni teniski turnir

 
Režija: George Cukor
Scenarij: Ruth Gordon, Garson Kanin
Uloge: Katherine Hepburn, Spencer Tracy, Aldo Ray, William Ching, Sammy White, ...

Filmografija

Iznimno uvjerljiva i gotovo opipljiva "kemija" između rekordne četverostruke dobitnice Oscara Katherine Hepburn i uobičajeno sjajnog Tracyja, jednog od najznačajnijih američkih glumaca svih vremena koji je od devet nominacija za Oscara tijekom karijere potvrdio dvije, najveća je vrlina i glavni adut ležerno i elegantno režiranog ostvarenja.

Energična Patricia "Pat" Pemberton (K. Hepburn) odlična je sportašica koja se podjednako dobro snalazi u cijelom nizu sportova. Uvijek puna samopouzdanja, Patricia sigurnost u samu sebe gotovo potpuno gubi jedino kad je u društvu svog egoističnog zaručnika Colliera Welda (W. Ching) ili nekog iz njegove obitelji. Nakon što ju tijekom jednog vikenda kod zaručnikove obitelji iz takta izbaci i u golfu porazi Weldova tetka E. H. Beminger (P. Povah), Pat odluči svima dokazati za što je sposobna te se prijavi na prestižni ženski teniski turnir gdje za oko zapne ciničnom Mikeu Conovanu (S. Tracy), simpatičnom i sposobnom, no i pomalo zagonetnom sportskom promotoru. Isprva nemajući povjerenja u slatkorječivog Mikea, Pat bude poražena u završnici turnira, a nakon što napokon pristane da ju Mike trenira i vodi, Pat će povratiti samopouzdanje i početi nizati pobjede....

Nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija, koji supotpisuje slavni bračni i scenaristički par Ruth Gordon i Garson Kanin (Dvostruki život, Adamovo rebro, Jučer rođena, To ti se trebalo dogoditi) i nominirana za Zlatni globus u kategorijama najbolje glumice (Katherine Hepburn) i najboljeg novog glumca (Aldo Ray), izvrsna sportska romantična komedija oskarovca Georgea Cukora (Male žene, Doživljaji Toma Sawyera, Philadelphijska priča, Plinsko svjetlo, Zvijezda je rođena, My Fair Lady) još je jedan izuzetno uspio zajednički projekt životnih i glumačkih partnera Katherine Hepburn (Silom dadilja, Alice Adams, Žena godine, Afrička kraljica, Iznenada prošlog ljeta, Dugo putovanje u noć, Ljetnikovac na Zlatnom jezeru) i Spencera Tracyja (Dr. Jekyll i gospodin Hyde, Nevjestin otac, Očev mali dobitak, Loš dan u Black Rocku, Starac i more, Posljednji poklič, Kako je osvojen Divlji zapad, Pogodi tko dolazi na večeru).


Komentari (0)

Foto