Che: Prvi dio (2008)

Che: Part one (Originalni naziv)

drama ratni povijesni biografski

Prvi dio priče o slavnom kubanskom gerilcu i revolucionaru, Ernestu Guevari

 
Režija: Steven Soderbergh
Scenarij: Peter Buchman
Uloge: Benicio Del Toro, Julia Ormond, Oscar Isaac, Rodrigo Santoro, Demián Bichir

Filmografija

"Che", film Oscarom nagrađenog američkog redatelja Stevena Soderbergha ("Erin Brokowich", "Traffic"), prikazuje nam tijek kubanske revolucije od dolaska Fidela Castra pa sve do konačnog rušenja diktatora Fulgencija Batiste dvije godine kasnije. U glavnoj ulozi pojavljuje se oskarovac Benicio del Toro.

Havana, 1964. Legendarni revolucionar Ernesto 'Che' Guevara (B. del Toro) objašnjava u intervjuu američkoj novinarki bit revolucije. Zatim pratimo početak revolucionarnog puta argentinskog liječnika Guevare, koji prvi put susreće Fidela Castra (D. Bichir) 1955. u Ciudad de Méxicu. 'Che' se priključuje Castrovom revolucionarnom pokretu koji od male skupine ljudi s vremenom prerasta u ozbiljnu vojsku. Istodobno s usponom Castrova pokreta, svjedočimo i Cheovom glasovitom govoru u Ujedinjenim narodima, 1964. godine, kada je optužio SAD za imperijalizam i uništenje Južne Amerike...

 

Biografski film o legendarnom revolucionaru Ernestu Che Guevari nastao je na inicijativu glumca B. Del Tora (Privedite osumnjičene, Traffic, Sin City) koji je godinama pedantno istraživao revolucionarov život. Kao redatelj u jednoj je fazi figurirao glasoviti umjetnik Terrence Malick (Drvo života, Božanstveni dani), no projekt je na kraju završio u rukama jednog od najuglednijih suvremenih američkih redatelja Stevena Soderbergha (Traffic, Erin Brokovich, Oceanovih 11, Seks, laži i videovrpce). Soderbergh je priči o Ernestu Che Guevari pristupio epski, snimivši četverosatni film, koji je na Canneskom filmskom festivalu prikazan u integralnoj verziji, da bi u kinima uglavnom bio distribuiran u dvodijelnoj verziji. Tako i HRT film prikazuje u dva dijela. Kritike Soderberghova epa bile su uglavnom vrlo pohvalne, riječ je o impresivnom ostvarenju koje pedantno, slojevito i pripovjedački sigurno rekonstruira važne epizode povijesti 20. stoljeća, nudeći slojevit pogled na lik i djelo glasovitog revolucionara. Briljantna naslovna uloga donijela je B. del Toru nagradu Canneskog filmskog festivala.

Komentari (1)

Foto