Sjena (2003)

SHADE (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Profesionalni kockari okreću golem novac nastojeći prevariti jedni druge i sreću

 
Režija: Damian Nieman
Scenarij: Damian Nieman
Uloge: Sylvester Stallone, Melanie Griffith, Gabriel Byrne, Thandie Newton, ...

Filmografija

"Sjena" je zabavan i dobro napravljen triler o neizvjesnome nadmetanju sa srećom u kojemu profesionalni kockari moraju osim urođenoga dara imati i puno pameti. Snimio ga je prema vlastitome scenariju redatelj debitant Damian Nieman koji je prekinuo formalno filmsko školovanje i započeo karijeru od nule, radeći reklame i video spotove. Sa svojim scenarijem uspio je zainteresirati Boa Hopkinsa te je tako dobio ne samo glumca za manju ulogu, već i producenta.

U podzemljima svih velegradova, pa tako i Los Angelesa, djeluje zatvorena scena na kojoj profesionalni kockari okreću golem novac i nastoje prevariti jedni druge i sreću. Charlie Miller (G. Byrne), Tiffany (T. Newton) i Vernon (S. Newton), mlada zvijezda u usponu, pokušavaju popraviti svoju nezavidnu situaciju i ući u prvu ligu. No da bi nadmudrili kartaškoga kralja Deana "The Deana" Stevensa (S. Stallonea) moraju naučiti još puno toga. Osobito da uspješno blefirati ne može svatko. Ili možda ipak može?

Producentsko-redateljski dvojac uspio je svoje oduševljenje prenijeti na zvjezdanu glumačku ekipu pa film nose izvrstan G. Byrne (Gohst Ship, Spider), T. Newton (Istina o Charlieju, Misija) i S. Townsend (Liga izvanrednih gentlemana), a u ključnoj epizodi ostarjeloga kockarskoga maga pojavljuje se u netipičnome izdanju slavni S. Stalone (Rocky, Rambo, Tango i Cash). Pristupanjem projektu bez velikih honorara, renomirani glumci izborili su pravo na koautorstvo koje se očituje u zgodnim improvizacijama koje su pridonijele uvjerljivosti cjeline. Rezultat je simpatičan i privlačan, vizualno atraktivan i kultiviran mali film o velikim strastima.


Komentari (2)

Foto