Pošiljka (1989)

The Package (Originalni naziv)

akcija triler politički

Narednik američke vojske za vrijeme hladnog rata nađe se u središtu političke urote

 
Režija: Andrew Davis
Scenarij: John Bishop
Uloge: Gene Hackman, Joanna Cassidy, Tommy Lee Jones, Dennis Franz, Reni Santoni...

Filmografija

Iako "Pošiljka" pripada ranijoj fazi stvaralaštva režisera Andrewa Davisa, riječ je o sigurno režiranom i zaokruženom djelu koje gledatelja drži u neizvjesnosti i napetosti do samog kraja, pružajući zadovoljavajući i jasan rasplet događaja.

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća američke i sovjetske vlasti pokušavale su postići sporazum kojim bi spriječile daljnju utrku u naoružanju i napokon završile dugotrajni hladni rat. Nakon što je pod njegovim osiguranjem na konferenciji u Berlinu ubijeno nekoliko američkih dužnosnika, narednik Johnny Gallagher (G. Hackman) dobiva zadatak prevesti ratnog zatvorenika (T. L. Jones) iz Njemačke u Ameriku. Na američkom aerodromu obojica su napadnuti, a zatvorenik koristi priliku i bježi. Gallagher tada kreće u potragu te ubrzo sazna kako zatvorenik nije onaj za koga se predstavlja. Ne znajući kamo dalje, obraća se svojoj bivšoj supruzi Eileen (J. Cassidy), časnici američke vojske. Ona mu pomaže otkriti pravi identitet bjegunca, ali i urotu nekih državnih moćnika čija je namjera sabotirati mirovni sporazum...

Dvostruki oskarovac Gene Hackman (najbolja glavna uloga u "Francuskoj vezi" i najbolja sporedna u "Nepomirljivima") kroz godine se afirmirao kao izvrstan i svestran glumac, sposoban s jednakom uvjerljivošću portretirati dijabolično zlobne i klasično pozitivne likove. Ne čudi, stoga, da se vrlo dobro snašao i u ovom političkom trileru, tumačeći pravednog narednika američke vojske smještenog u turbulentno razdoblje, obilježeno mnogim političkim intrigama i zakulisnim igrama. Nasuprot njemu pojavljuje se još jedan vrhunski glumac, također oskarovac, Tommy Lee Jones (najbolja sporedna uloga u "Bjeguncu"), u ulozi ratnog veterana kojeg je život na ratištu pretvorio u maliciozni stroj za ubijanje. Dobra je gluma potpomognuta dobrim scenarijem Johna Bishopa (Drop Zone) i još boljom režijom Andrewa Davisa, u čijoj se filmografiji nalaze naslovi poput "Bjegunca", "Pod opsadom" i "Savršenog ubojstva".

Pohvale također zaslužuju energična i sugestivna glazbena podloga Jamesa Newtona Howarda (Francuski poljubac, Šesto čulo) te ostatak glumačke ekipe u kojoj se ponajviše ističu Joanna Cassidy (Blade Runner) i John Heard (Sam u kući, Zmijske oči).


Komentari (2)

Foto