Mladi lavovi (1958)

YOUNG LIONS (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Adaptacija prema istoimenom romanu koji nosi titulu najboljeg s temom Drugog svj. rata

 
Režija: Edward Dmytryk
Scenarij: Edward Anhalt, Irvina Shawa
Uloge: Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin, Hope Lange, Barbara Rush, ...

Filmografija

Mladi lavovi vjerojatno su najpoznatiji film režisera Edwarda Dmytryka, a bio je nominiran za Oscara u kategorijama najbolje crno-bijele fotografije (Joseph MacDonald), glazbe (Hugo Friedhofer) i zvuka (Carlton W. Faulkner).

Uoči Drugog svjetskog rata, austrijski učitelj skijanja Christian (M. Brando) u Alpama upoznaje američku turistkinju Margeret. Flert ne prerasta u nešto ozbiljnije, a Margaret se, suočena s njemačkim nacionalizmom, vraća u Ameriku. Njezin ljubavni par, pjevač Michael (D. Martin), nastoji što bolje proći prilikom novačenja u američku vojsku gdje upoznaje i mladog američkog Židova Noaha (M. Clift) s kojim završi u istoj jedinici. Noah je prethodno započeo ljubavnu vezu s Hope i ubrzo se s njom vjenčao, no u vojsci se mora suočiti s antisemitizmom koji, čini se, ne zaostaje za njemačkim. Christian, pak, postaje časnik Wehrmachta te se ističe u bitkama za zauzimanje Pariza...

Godine 1948. Irvin Shaw objavio je svoj debitantski roman Mladi lavovi, naišavši na oduševljenje kritike i publike zadobivši (uz Gole i mrtve Normana Mailera) laskav epitet najboljeg američkog romana s temom Drugog svjetskog rata. Deset godina poslije, roman je filmski adaptiran, a nezahvalnog posla sažimanja opsežna, iznimno složena i slojevita djela od sedamstotinjak stranica, prihvatio se scenarist Edward Anhalt, a režija filma povjerena je Edwardu Dmytryku (Unakrsna vatra, Pobuna na brodu Caine).

U glavnim su ulogama tri legende američke popularne kulture - Marlon Brando, Montgomery Clift i Dean Martin, kojem je to bila prva glavna uloga izvan komedijskog žanra, u kojem se bio proslavio kao partner Jerryja Lewisa.


Komentari (2)

Foto