Veliki prepad u Northfielu (1972)

THE GREAT NORTHFIELD MINNESOTA RAID (Originalni naziv)

vestern

Istinita priča o velikoj pljački banke koju su izveli razbojnici, C. Younger i J. James

 
Režija: Philip Kaufman
Scenarij: Philip Kaufman
Uloge: Cliff Robertson, Robert Duvall, Luke Askew, R.G. Armstrong, Dana Elcar, ...

Filmografija

Film je nastao prema istinitoj priči koja se je dogodila 7. rujna 1876. Tada je opljačkana najveća banka zapadno od Mississippija, a u razbojstvu su sudjelovala dvojica poznatih razbojnika Divljeg zapada - Cole Younger i Jesse James, koje je sjajno utjelolovio kultni holivudski dvojac, Cliff Robertson i Robert Duvall.

Cole Younger (Cliff Robertson) i Jesse James (Robert Duvall) bezobzirni su lopovi, no, poput njih, jednako su grabežljivi i bogati vlasnici željeznice koji su ih i natjerali na život s druge strane zakona. Vješti manipulator Younger uvjeri farmere Northfielda da je banka u mjestu potpuno sigurna od pljačkaša samo kako bi oni u nju pohranili svoje ušteđevine i da bi je on, zajedno s Jessejem Jamesom, mogao opljačkati.

"Veliki prepad u Northfieldu" je klasik iz 1972. koji je režirao cijenjeni redatelj Philip Kaufman, poznat po velikim ostvarenjima: "The Invasion of Body Snatches", "The Wanderers" i "The Right Stuff".

Na kraju spomenimo da je scena velike pljačke, koja se odigrava pri završetku filma, snimljena u cinéma vérité stilu i djeluje poput neke stvarne televizijske ili dokumentarne snimke. Sve nam to govori da je "Veliki prepad u Northfieldu" netipični holivudski vestern te vrijedno djelo filmske umjetnosti koje ne bi trebalo propustiti.


Komentari (0)

Foto