Čovjek za sva vremena (1966)

MAN FOR ALL SEASONS (Originalni naziv)

drama biografski

Istinita priča o životu engleskog državnika, filozofa i mučenika, Thomasa Morea

 
Režija: Fred Zinnemann
Scenarij: Robert Bolt
Uloge: Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Orson Welles, Robert Shaw, ...

Filmografija

"A Man for All Seasons", jedan od najuspješnijih filmova slavnog američkog redatelja Freda Zinnemanna ("High Noon", "From Here to Eternity", osvojio je šest Oscara, uključujući i onog za najbolji film. Paul Scofield, koji se pojavljuje u ulozi Thomasa Morea, osvojio je Oscara za najboljeg glumca.

Engleska 30-ih godina 16. stoljeća, u doba vladavine kralja Henrika VIII (R. Shaw) pod kojim kao lord kancelar služi sir Thomas Moore (P. Scofield), uz potporu brižne supruge Alice (W. Hiller) i kćeri Margaret (S. York). Moore je na toj dužnosti upravo zamijenio preminulog kardinala Wolseya (O. Welles), a u službi se prvenstveno vodi odanošću katoličkoj crkvi a ne kralju. Kad se kralj zaljubi u mladu Anne Boleyn (V. Redgrave), te kad se zbog nje odluči razvesti od Katarine Aragonske, on zatraži od Moorea da otputuje u Rim i od pape ishodi dozvolu za razvrgnuće njegova crkvenog braka. Kao iskreni rimokatolik Moore to odlučno odbije, a u svojoj odluci ostane čvrst unatoč kraljevim i Cromwellovim prijetnjama (L. McKern)...
Od osam nominacija za Oscara 1967. godine nagrađena s njih šest, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i adaptirani scenarij, te ovjenčana sa sedam nagrada BAFTA i četiri Zlatna globusa, povijesna biografska drama "Čovjek za sva vremena" uspjela je adaptacija izvrsne istoimene drame britanskog dramatičara Roberta Bolta (Ryanova kći, Misija) koji potpisuje i scenarij filma. U središtu priče dijelom realizirane u formi sudske drame je sukob sir Thomasa Moorea i kralja Henrika VIII, a to autorima pruža priliku za stvaranje intrigantne moralke o odanosti nepokolebljivog pojedinca svojoj savjesti te vlastitim religijskim i etičkim uvjerenjima, kao i za kreiranje slike o karijerizmu i licemjerju pod okriljem apsolutističke vlasti. Počevši od Thomasa Moorea, kojeg sjajno tumači P. Scofield (Kralj Lear, Kviz) koji je prethodno istu ulogu odigrao i u kazalištu, preko ambicioznog Thomasa Cromwella u izvrsnoj interpretaciji L. McKerna (Ribareve cipele, Ženska francuskog poručnika), do vrlo plastično ocrtanog Richarda Richa u izvedbi J. Hurta, svi likovi su efektno makar i minimalistički profilirani te zaokruženi. Sigurno i sugestivno film je režirao dvostruki oskarovac Fred Zinnemann (Točno u podne, Odavde do vječnosti).

Komentari (0)

Foto