Vizija - Život Hildegard von Bingen (2009)

Vision - Aus Dem Leben Der Hildegard Von Bingen (Originalni naziv)

drama

Biografski film o životu Hildegarde iz Bingena, jedne od najvažnijih žena srednjeg vijeka

 
Režija: Margarethe von Trotta
Scenarij: Margarethe von Trotta
Uloge: Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung, Gerald Alexander Held, ...

Filmografija

Margarethe von Trotta, jedna od najviše slavljenih ženskih redatelja njemačke kinematografije, u ovoj ekraniziranoj biografiji odala je počast jednoj drugoj iznimnoj ženi iz 12. stoljeća, Hildegardi iz Bingena.

Hildegarda (Barbara Sukowa) je još kao dijete došla u samostan u Disibodenberg. Ondje je rasla pod budnim okom suosjećajne Jutte (Mareile Blendl). U svojim se adolescentskim godinama zaredila i među svojim vršnjacima bila je poznata po darežljivoj naravi i želji da pomogne drugima. Razvila je svoj dar za spravljanje biljnih lijekova, kao i nadarenost za skladanje glazbe. Nakon tri desetljeća u samostanu, izabrana je za nadstojnicu samostana.

Hildegarda je rođena u vrijeme kada se od žena očekivalo da služe, a ne da propovijedaju. Međutim, ona je neustrašivo počela drugima govoriti o svojim religijskim vizijama kojima se služila da bi iznijela pouku o vjeri na način da je nadmudrila pravila. Hildegarda je također neustrašivo osuđivala nasilno samoponiženje koje je u njezino doba bilo uobičajeno među svećenicima i redovnicama. Ona je vjerovala da vjera rođena iz dobrote i predanosti vrijedi više nego ona koja je nastala iz straha i boli. Iako je

Hildegarda svojim radom stekla mnoge prijatelje, također je stekla i neprijatelje. I dok su jedni napadali što se ne pridržava tradicionalne uloge žene u crkvi, drugi su tvrdili da njezine svete vizije nisu djelo Gospodnje, nego djelo vraga.


Komentari (1)

Foto