petak, 24.01.2020 18:40

1001 noć (2006)

Binbir Gece (Originalni naziv)

telenovela

Moderna verzija Tisuću i jedne noći, jedne od najpoznatijih i najljepših arapskih priča

sez.1 ep.2Šeherezada kroz suze prepričava prijateljici zašto se Burhan ljuti na nju i Ahmeta. Iako je Burhan dogovorio Ahmetu nevjestu, ona i Ahmet su se ipak vjenčali pa ih je Burhan otjerao i javno se odrekao sina. Jedne večeri, nakon što je primio uznemirujući poziv svojeg brata Alija Kemala, Ahmet je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći. Njegova obitelj se nije pojavila na sprovodu, optuživši Šeherezadu za Ahmetovu smrt. Burhanova supruga i majka pokojnog Ahmeta, Nadide, ostane shrvana teškom sudbinom svog unuka. Kada shvati da je Burhan neumoljiv i da ne odustaje od svoje odluke, Nadide odluči potajice posjetiti Šeherezadu i svog unuka i daje im broš kako bi njegovom prodajom platili dio unukovog liječenja. Nakon što joj i banka odbije zahtjev za kredit, Šeherezadina zadnja slamka spasa je Onur, kojeg upita za pozajmicu od 150 tisuća dolara. Onur je najprije ponizi, ali joj naposljetku odluči dati 150 tisuća dolara, uz uvjet da provede noć s njim.
 
Režija: Kudret Sabanci
Scenarij: Mehmet Bilal, Murat Lütfü, Yildiz Tunç
Uloge: Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Tardu Flordun, Ceyda Düvenci, Metin Çekmez, ...

Filmografija

Na stvaranju ove dirljive serije originalnog naziva „Binbir Gece“ radio je tim iskusnih ljudi iz turske filmske industrije. Scenristiti, redatelji i producenti pomno su planirali svaki detalj u seriji, a zbog pažljive pripreme, realizacije i zanimljivog sadržaja, „1001 noć“ je u tri godine emitiranja postala jedna od jedinstvenih i najpopularnijih serija svih vremena. Svoju promociju imala je na turskom „Kanalu D“, na kojem se emitirala u udarnom terminu i zadobila je simpatije brojnih gledatelja.

Šeherezada Evliyaoğlu (Bergüzar Korel) mlada je udovica i samohrana majka dječaka Kaana. Kada se, unatoč obiteljskom protivljenju, odlučila udati za Ahmeta Evliyaoğlua, pripadnika patrijahalne turske obitelji, i roditi mu dijete, Šeherezada nije slutila što joj je sudbina namijenila. Naime, Ahmet je neposredno nakon Kaanovog prvog rođendana poginuo u stravičnoj prometnoj nezgodi, a Šeherezada se morala sama boriti se za sebe i život svog djeteta koje je oboljelo od leukemije.
U silnim nevoljama koje su je zadesile u narednim godinama, Šeherezada je sina uvijek stavljala na prvo mjesto, a sav zarađeni novac davala je za Kaanove neophodne medicinske tretmane i skupe ljekove. Danas Kaan ima pet godina i sve teže podnosi zloćudnu bolest. Jedne večeri Šeherezadu iznenadi radosna vijest da su doktori našli donatora koštane srži koji živi u Azerbejdžanu, no jedina prepreka koja stoji na putu sinova ozdravljenja je novac.
Naime, pod hitno mora nabaviti 200 tisuća dolara za liječenje. Nakon što joj je banka odbila pozajmiti novac, Šeherezada se neočekivano pojavi na vratima Ahmetovih imućnih roditelja kako bi zatražila financijsku pomoć. G. Burhan Evliyaoğlu odbije sudjelovati u životu jedinog unuka, bez obzira na njegovo zdravlje. Obeshrabena, ali u želji da joj sin što prije ozdravi, odluči iskoristiti posljednju šansu - upitati za pomoć Onura Aksala (Halit Ergenç), uspješnog biznismena i jednog od dvojice direktora uspješne građevinske kompanije u kojoj trenutno radi.

Komentari (19)

Foto