Duhovi Mississippija (1996)

Ghosts of Mississippi (Originalni naziv)

drama

Udovica afroameričkog aktivista za prava bori se kako bi njegov ubojica bio konačno osuđen

 
Režija: Rob Reiner
Scenarij: Lewis Colick
Uloge:

Filmografija

Duhovi Mississippija po strukturi će mnoge gledatelje podsjetiti na glasoviti Stoneov film JFK gdje je također prikazan naknadni pokušaj otkrivanja ubojice jedne važne osobe. U filmu je posebno dobru ulogu ostvarila Whoopi Goldberg kao udovica ubijenog aktivista. Redatelj Rob Reiner još je u filmu Nekoliko dobrih ljudi pokazao koliko je dobar u režiji sudskih drama.

Upravo dok je televizija u lipnju 1963. godine prenosila govor predsjednika Kennedyja o pravima crnaca, u državi Mississippi bijelac Byron De La Beckwith (J. Woods) hladnokrvno je pred očima žene i djece ustrijelio crnog aktivista za građanska prava Medgara Eversa. De La Beckwith je bio uhićen, no dva sudska procesa na kojima mu je 1964. trebalo biti suđeno proglašena su zbog nekih formalnih razloga neregularnim i on je oslobođen.
U listopadu 1989. u lokalnim novinama izlazi članak o tom slučaju i Eversova udovica Myrlie (W. Goldberg) obrati se pomoćniku istražnog suca Bobbyju DeLaughteru (A. Baldwin) i njegovom šefu istražnom sucu Edu Petersu (C. T. Nelson) s molbom da ponovo otvore slučaj i osude ubojicu. Ali o tom ubojstvu postoji vrlo malo podataka u policijskim dosjeima i DeLaughteru se čini da to nije dovoljno za ponovno pokretanje slučaja. Ipak, on ne odustaje. S vremenom, na temelju starih članaka u novinama i razgovarajući s još živim ljudima koji su imali veze sa slučajem, De Laughter oživi događaje od prije tridesetak godina. Presudna je za to i potpora Eversove udovice. DeLaughter čvrsto namjerava ubojicu dovesti na treće i konačno suđenje...

Komentari (0)

Foto