Brod za Afriku (2009)

UN CARGO POUR L'AFRIQUE (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o prijateljstvu srednjovječnog povratnika iz Afrike i problematičnog dječaka

 
Režija: Roger Cantin
Scenarij: Roger Cantin
Uloge: Pierre Lebeau, Julien Adam

Filmografija

Ovaj dirljiv film režirao je, prema vlastitom scenariju, ugledni kanadski redatelj Roger Cantin, čiji su mnogi filmovi osvajali nagrade na filmskim festivalima u svijetu (Matusalem, La vengeance de la femme en noir, La forteresse susepndue). "Teretnjak za Afriku", proglašen je najpopularnijim filmom u Montrealu 2009. godine, a na grčkoj Olimpiji osvojio je nagradu za scenarij.

Sada već sredovječni Norbert (P. Lebeau), umoran i ne više zdrav, nekadašnji buntovnik i revolucionar, vratio se u Kanadu nakon dvadesetogodišnjeg egzila u Africi. Već na prvim koracima u Kanadi jedino što želi jest vratiti se u Afriku: birokracija je troma, državni imigracijski službenici dočekuju ga sumnjičavo, gazdarica kod koje unajmljuje stan ponaša se ograničeno i netolerantno, novca nema, posao će teško naći... Uza sve, u torbi skriva malenog majmunčića kapucina, kojega je nazvao Trocki.

Jedan dan vidi kako desetogodišnji dječak pokušava provaliti u automobil, a malo zatim bježi pred razjarenim vlasnikom. Norbert progonitelju podmetne nogu, kako bi dječak uspio pobjeći. Nekim slučajem, njih će se dvojica, Norbert i dječak, Christopher (J. Adam), od tada često sretati. Kad gazdarica primijeti Trockoga, natjerat će svoga muža da izbaci i majmuna i Norberta, a muž će pri tome dobiti kandžicama po nosu. Bit će to dovoljan razlog da Norbert pobjegne, a televizijska ekipa dođe snimiti nastradalog muža. Norbert odluči ostaviti Trockoga u parku. Christopher, koji to gleda s obližnjeg drveta, uzme majmunčića, trči za Norbertom i napadne ga kako je mogao ostaviti jadnu životinju. A kad vidi da Norbert nema kamo, pozove ga k sebi, u stan koji je mješavina napuštenog siromašnog domaćinstva i dječačkog skloništa...


Komentari (0)

Foto