Brza cesta (1971)

TWO-LANE BLACKTOP (Originalni naziv)

drama

Priča o dva muškaraca koji putuju Amerikom u sivom Chevroletu 150

 
Režija: Monte Hellman
Scenarij: Rudolph Wurlitzer, Will Corry
Uloge: James Taylor, Warren Oates, Laurie Bird, Dennis Wilson, H. D. Stanton, ...

Filmografija

Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih američkom je kinematografijom stilski i tematski zavladao Novi Hollywood pri čemu su se u kratkom vremenu nametnuli mnogobrojni novi i prepoznatljivi autori. Iako se nije našao među najzvučnijim imenima "američkog novog vala", njegov je promicatelj i redatelj Monte Hellman čiji su filmovi redovito stjecali kultni status, a jednim od svojih uzora drži ga i Quentin Tarantino. Među njima je na prvom mjestu današnji film ceste koji se ozračjem veoma dobro uklopio u niz vodećih filmova Novog Hollywooda tog vremena.

Dvojica najboljih prijatelja i velikih zaljubljenika u automobilske utrke, Vozač (J. Taylor) i Mehaničar (D. Wilson) žive na cesti putujući od grada do grada u svom sivom Chevroletu 150 iz 1955. Zarađujući tako da slučajne poznanike izazivaju na utrke, njih dvojica upoznaju u Kaliforniji atraktivnu autostopisticu (L. Bird) koja im se samoinicijativno pridruži na putovanju. Njihov je sljedeći poznanik još jedan pasionirani poklonik sportskih automobila G.T.O. (W. Oates), nazvan tako prema istoimenom modelu Pontiaca koji vozi.
On Vozaču predloži utrku preko cijele zemlje sve do Washingtona pri čemu bi pobjednik dobio vozilo poraženog. I dok njih dvojica otpočnu utrku života željni dokazivanja u onom u čemu su najbolji, djevojka se upusti u povremene veze sa svim sudionicima ovog cestovnog natjecanja...

Komentari (0)

Foto