Mali ptičar (2002)

PARANDEH BAZ-E KOUCHAK / THE LITTLE BIRD FREAK (Originalni naziv)

obiteljski

Jedanaestogodišnji dječak na sve moguće načine pokušava pomoći svojoj siromašnoj obitelji

 
Režija: Rahbar Ghanbari
Scenarij: Rahbar Ghanbari
Uloge: Javad Darakhshan Hassankhani, Reza Naji, Samira Alaie, Sylva Andriasian

Filmografija

Ovaj dirljiv film prikazuje težak život u iranskom selu, neobičan, gotovo tragikomičan način na koji glavni junak, iako tek jedanaestogodišnjak, zarađuje za obitelj, a ujedno je romantična, melodramatska priča o ljudskoj toplini koju dječak pokazuje kad želi utješiti prevarenu djevojčicu. Film je prema vlastitom scenariju režirao Rahbar Ghanbari, kojemu je to bio prvi igrani film i za koji je iste godine osvojio nagradu Cinekid za režiju.

U zabitom iranskom selu siromašne obitelji jedva preživljavaju. Muškarci zarađuju tako što krijumčare alkohol, Coca Colu i druga pića, no zbog toga ih većina završi u zatvoru. Behrouz, jedanaestogodišnji dječak, pomagao je svom ocu provlačiti sanduke s pićima ispod bodljikave žice, a kad je otac uhićen, njegova majka jedva spaja kraj s krajem. Behrouz i njegova sestra provode vrijeme u prirodi, spašavajući ptičice čije majke završavaju u krletkama na sajmovima.

U krletkama ptice ne pjevaju, pa jedan od trgovaca zaposli Behrouza, koji zna oponašati ptičji pjev, da na sajmu fićuka skriven ispod kola na kojima se drži roba. Jednom prilikom pticu kupi lijepa djevojčica sa zelenom kapom, koja svaki dan s majkom dolazi iz Azerbajdžana, donoseći robu na sajam. Dok majka kupuje pticu, djevojčica je vidjela skrivenog Behrouza i svidio joj se, kao i ona njemu. Kad majka i ona pticu donesu kući, ptica više ne pjeva i djevojčica je žalosna.

Njezina majka dolazi sljedeći dan pitati trgovca zašto ptica ne pjeva, a Behrouz to čuje skriven u svojoj rupi, uzme malo kruha i krene na put... 


Komentari (2)

Foto