nedjelja, 05.07.2020 06:00

Pismo za kralja (2008)

DE BRIEF VOOR DE KONING / E LETTER FOR THE KING (Originalni naziv)

avantura

Šesnaestogodišnji Tiuri odlazi na najveću avanturu svoga života

 
Režija: Pieter Verhoeff
Scenarij: Maarten Lebens, Pieter Verhoeff, ...
Uloge: Yannick van de Velde, Quinten Schram, Rüdiger Vogler, Hanna Schwamborn, ...

Filmografija

Film je snimljen prema bestseleru Tonkea Dragta, a režirao ga je ugledni nizozemski redatelj Pieter Verhoeff. Prikazan je na niz svjetskih filmskih festivala, a na festivalu u Chicagu 2009. godine osvojio je nagradu dječjeg žirija kao najbolji film. Također je proglašen najboljim filmom u Schlingelu 2008. i pobjednik je Nizozemskog filmskog festivala.

U srednjem vijeku najviše što je mladi čovjek mogao postići bilo je da postane vitez. Ali naslov viteza teško se zasluživao. A šesnaestogodišnji Tiuri (Y. van de Velde), na ponos oca i majke, ima proći još samo jednu kušnju do tog dičnog naslova: mora budan provesti jednu noć u kapeli i nikome ne smije otvoriti vrata. Usred noći netko pokuca i pred vratima nađe ranjenog čovjeka koji moli za pomoć: to je glasnik koji ga moli da umjesto njega preda jednom vitezu važno pismo za kralja (R. Vogler).
Iako riskira da izgubi vitešku titulu, Tiuri ne može odbiti pomoć. Slijedit će tjedni i tjedni mukotrpnog puta i niz pogibelji u kojima će se Tiuri naći kako bi izvršio obećanje. Kad se nađe u situaciji da bi mu pismo moglo biti oteto, Tiuri ga otvori, nauči napamet i potom spali. A kad napokon stigne do cilja i kralju kaže što je pisalo u pismu, shvati da je zadatak koji je obavio mnogo veći nego što je slutio...

Komentari (0)

Foto