Ti i ja i svi koje znamo (2005)

ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW (Originalni naziv)

komedija drama

Usamljeni prodavač cipela i ekscentrična umjetnica osjete neobičnu povezanost

 
Režija: Miranda July
Scenarij: Miranda July
Uloge: Miranda July, John Hawkes, Miles Thomspon, Brandon Ratcliff, ...

Filmografija

Neobičan, poetski intoniran naslov navješćuje prirodu filma konceptualne umjetnice i književnice Mirande July. Pomaknut ugođaj, pomaknuti likovi, svakodnevica prožeta blagom snovitošću, pokušaji uspostave ljudske komunikacije, ponajprije ona erotske - ljubavne i seksualne, primarna su obilježja i interesi Julyna uratka. Topla začudnost njezina autorskog svijeta proizlazi iz upravo djetinje otvorenosti čudu života.

Entuzijastična konceptualna umjetnica Christine pokušava se afirmirati, no njezini radovi ne nailaze na previše razumijevanja ugledne kustosice muzeja moderne umjetnosti. Christine u trgovini cipela upozna upravo razvedenog samohranog oca Richarda, koji radi kao prodavač cipela i pokušava skrbiti o dvojici sinova, 14-godišnjem Peteru i 7-godišnjem Robbyju. Christine se pokušava zbližiti s Richardom koji teško uspostavlja komunikaciju sa samim sobom i vlastitim sinovima, a kamoli s njom.

Tinejdžer Peter rado postaje pasivni objekt dviju svojih vršnjakinja koje na njemu žele isprobati još neprakticiranu seksualnu vještinu, potaknute seksualnim ponudama kojima ih svakog dana obasipa Richardov kolega s posla. Peter nema ništa protiv iskustva s curama iz razreda, ali njegovom je srcu daleko draža djevojčica Sylvie. Mali Robby preko internetskog chata upozna partnericu za skatološki seks, a to je ugledna kustosica muzeja moderne umjetnosti... 

Miranda July tinejdžerskoj seksualnosti pristupa s lakonskom prostodušnošću, ona seksualnost nježnih godina želi učiniti prirodnom i humanizirati je, pristupiti joj kao nečem normalnom, uobičajenom. Svojim filmom, tumačeći zapravo samu sebe, Miranda July izvela je i svojevrsni performans vlastite ideje kakvi bi umjetnost i život trebali biti.

Film je na najprestižnijem svjetskom festivalu u Cannesu dobio Veliku nagradu programa Tjedan kritike, Zlatnu kameru za najbolji debitantski film, Nagradu mladog žirija za najbolji film, te Nagradu mladih gledatelja za najbolji film. Na Sundanceu, najuglednijem festivalu nezavisnog filma, dobio je Specijalnu nagradu žirija u dramskoj katergoriji, a bio je nominiran i za najugledniju nezavisnu nagradu Nezavisni duh u kategorijama najboljeg prvog filma i scenarija, dok je Producentsku nagradu dobila producentica filma Gina Kwon.


Komentari (0)

Foto