Smiješne igre (1997)

Funny Games (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Mala obitelj nađe se na meti dvojice okrutnih mladića

 
Režija: Michael Haneke
Scenarij: Michael Haneke
Uloge: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering, Stefan Clapczynski

Filmografija

Psihološki triler o nedužnoj obitelji koja doživi praznike iz pakla. Anna, Georg i njihov sin došli su u svoj ljupki dom na jezeru i ondje upoznaju nepoznatog i zahtjevnog mladića – gosta njihova susjeda – za kojeg će se ispostaviti da ima izrazito nasilne namjere.

Imućna njemačka obitelj, otac Georg (Ulrich Mühe), majka Anna (Susanne Lothar) i sin Georgie (Stefan Clapczynski) spremaju se za vikend u svojoj vikendici blizu jezera. Dok su Georg i njihov sin otišli jedriti, uljudan mladić imenom Peter (Frank Giering) pojavljuje se na vratima i pita može li posuditi jaja. Kad ih on razbije, Anna mu ponudi još, ali razgovor uskoro postane čudan. Peter od ugodnog mladića postaje cendrav te agresivan.
Uskoro mu se pridružuje prijatelj Paul (Arno Frisch). Kad se Georg vrati, zahtijeva da Paul i Peter odu, ali ta dva stranca odbiju. Paul i Peter reagiraju nasilno i ubrzo vežu obitelj i počnu ih zlostavljati. Peter i Paul s vremena se na vrijeme obraćaju kameri i prisjećaju se Bertolta Brechta, a pri kraju filma čak zahtijevaju mogućnost da neke scene ponove kako bi izmislili još gore kazne za svoje žrtve. Partiture sadrže klasične dijelove Mozarta i Händela, kao i izvedbe avangardnog skladatelja Johna Zorna.

Komentari (0)

Foto