Optužen bez dokaza (1991)

GUILTY BY SUSPICION (Originalni naziv)

triler drama povijesni

Priča o hollywoodskim fimašima koji bivaju optuženi kao navodni komunistički simpatizeri

 
Režija: Irwin Winkler
Scenarij: Irwin Winkler
Uloge: Robert De Niro, Annette Bening, George Wendt, Patricia Wettig, ...

Filmografija

"Optužen bez dokaza", jedna od malobrojnih filmskih evokacija povijesne epizode koju bi svi najradije zaboravili, debitantski je redateljski rad američkoga producenta, redatelja i scenarista Irwina Winklera (Mreža). Scenarij za prvotnu verziju napisao je Abraham Polonsky, koji je i sam bio žrtva protukomunističke histerije senatora McCarthyja, no kako je bio odveć izravan, Winkler ga je preradio u ponešto ublaženome obliku.

Pedesetih godina 20. stoljeća Hollywood prolazi kroz najsramotniju epizodu u svojoj povijesti. Pododbor za ispitivanje protuameričke djelatnosti američkoga Senata, predvođen opskurnim senatorom Josephom Raymondom McCarthyjem, pokrenuo je niz istraga da razotkrije navodne komunističke simpatizere među filmašima. Suočeni s monstruoznim optužbama i perspektivom mogućih dugogodišnjih zatvorskih kazni, nedužni su ljudi mogli birati između dviju podjednako užasavajućih opcija - priznati najčešće izmišljenu pripadnost komunističkome pokretu i odati imena svojih navodnih suradnika ili završiti na ulici bez prava na bilo koji, pa i najslabije plaćen posao u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.
Jedan od "osuđenika na temelju sumnje" je i uspješni redatelj liberalnih nazora David Merrill (R. de Niro). Njegovo odbijanje "suradnje" s famoznim Pododborom, dovodi njega i njegovu obitelj na rub egzistencijalnoga ponora...
Rane makartizma bile su početkom devedesetih, kada je film snimljen, čini se još uvijek svježe, pa je glavni junak od stvarnoga komunista pretvoren u nešto prihvatljivijega liberala. Razvodnjavanje priče dalo je filmu naglašeno melodramatičan ton. No veliki Robert De Niro ostao je kao i uvijek uvjerljiv u glavnoj ulozi progonjenoga redatelja Davida Merrilla što, uz tjeskobnu sekvencu svjedočenja pred senatskim pododborom, dostaje za pozitivnu ocjenu. Zanimljivo je da se u jednoj od uloga progonjenih filmaša, Joea Lessera, pojavljuje i slavni redatelj Martin Scorcese koji je time odao počast stradalim kolegama.

Komentari (2)

Foto