Cobb (1994)

COBB (Originalni naziv)

drama sport biografski

Biografska priča o legendarnom igraču baseballa Tyju Cobbu (Tommy Lee Jones)

 
Režija: Ron Shelton
Scenarij: Ron Shelton
Uloge: Tommy Lee Jones, Robert Wuhl, Lolita Davidovich, Ned Bellamy

Filmografija

Film "Cobb" jedna je od najneobičnijih (sportskih) biografija na filmu, ne samo zato što ne uljepšava protagonista ni njegov život nego i zato što razlomljenom fabulom, kojom upravljaju događaji, a ne priča, prati odnos između pisca i njegovog "materijala" i njegovo postupno spajanje kockica u cjelinu. Osim toga, filmom od početka do kraja vlada mračno i tjeskobno raspoloženje u potpunosti u skladu s naravi i temperamentom Tya Cobba.

Sportski novinar Al Stump (R. Wuhl) dobio je neočekivan poziv: legendarni igrač baseballa Ty Cobb (T. Lee Jones) ponudio mu je da napiše njegovu biografiju. Iako je u to doba bio najbolje plaćeni sportski novinar u Americi, oduševljeni Stump je bez razmišljanja pristao, najviše zato što je Ty Cobb bio čovjek kojemu se divio, a i zato što je bio polaskan ponudom. Ty Cobb znao je da umire i želio je biografiju koja će biti njegov spomenik i koja će ga odvesti u Hall of Fame. Al Stump pokajao se istog trenutka kad je došao u Cobovu kuću: dočekao ga je obijestan, razjareni starac koji je nasumce pucao pištoljem u Stumpovu smjeru. Ty Cobb u svom životu imao je izobilje hrabrosti, drskosti, sebeljubivosti, talenata (bio je slavni igrač baseballa, glumio je i pisao), djece, pa je čak i umro od niza bolesti: raka, dijabetesa, srčanih problema...

Kao dijete stajao je na pruzi dok mu se vlak približavao, odskočio je u posljednjem trenutku. Od tada je znao da mu se ništa ne može dogoditi i nije prestajao izazivati vraga. Pedesetih godina prošlog stoljeća već je bio nemoćan i star, divlji i paranoičan silnik koji nije podnosio Židove, crnce, niti ikoga drugoga osim sebe. Ali bio je legenda. I bilo mu je stalo do toga da se legenda sačuva. Uhvaćen u mrežu Cobbova nesretnog života, Al Stump pisao je jednu službenu, uljepšanu verziju, koju je pokazivao Cobbu, i drugu tajnu, na papirićima skupljenima po hotelskim sobama, u kojoj je pisao istinu.


Komentari (1)

Foto